Spring naar bijdragen

laatste uur atlantis 31 08 1974 1800 1910


martinja

Aanbevolen berichten

Op 23-7-2018 om 19:06 zei radio tpot:

helemaal niets toen van meegekregen in Emmen.

 

Theo

Door de brand in het zendkristal van de 312m waren ze noodgedwongen op omstreeks 229m te gaan uitzenden de laatste maand, een veel mindere golflengte. Toch heerlijk dat je hier naar de programma's kan luisteren dat je gemist hebt indertijd.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Het brandje deed zich voor in de zender, niet in het zendkristal voor 962 kHz (312 meter). Dat was het gevolg van het feit dat de zender al ruim een half jaar met een hoger vermogen draaide: met ruim 3 kW in plaats van de originele 1 kW. Wel werd het zendkristal voor 962 kHz door het brandje beschadigd, waardoor teruggevallen moest worden op een eerder gebruikt zendkristal voor een andere frequentie.

 

Piet.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dat was inderdaad de 1 kW-RCA-zender die voorheen op het REM-eiland stond ten behoeve van de radiouitzendingen van Radio Noordzee. De zender was 'opgepept' met onderdelen uit een 10 kW-zender die ook gebruikt was door Radio 270 en Capital Radio. Het was aanvankelijk de bedoeling dat Radio Atlantis vanaf de Jeanine zou gaan uitzenden met die 10 kW-zender, waarbij de 1 kW-zender als stuurtrap gebruikt zou worden. Bij de eerste de beste test daarmee bleek dat de generatoren aan boord van de Jeanine niet het benodigde vermogen konden leveren, waardoor het schip in het donker kwam te zitten. Ook brandden als gevolg van de hogere spanning op de antenne de isolatoren door. Vandaar dat deze zender verder niet gebruikt is, en Atlantis uitsluitend de oude REM-zender gebruikte. Deze werd gehuurd van Arie Swaneveld, die alle technische apparatuur had gekocht nadat de REM uit de lucht was gehaald. Atlantis-eigenaar Adriaan van Landschoot had echter de huur niet betaald, waardoor Swaneveld op 1 september 1974 beslag liet leggen op de Jeanine nadat het zendschip de haven van Vlissingen was binnen gevaren. Wat er verder met de zender is gebeurd is mij niet bekend.

 

Piet.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

7 uur geleden zei ruudam:

Ik kon Atlantis in aug 74 redelijk ontvangen in de Achterhoek, wel last van lokale  piraten. Veel naar geluisterd, want het was de beste, zij het engelstalige, zender op dat moment

Dan moet je dit voor 1 augustus 74 nog veel beter moeten kunnen ontvangen hebben op 312.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

15 uur geleden zei bert ree:

Dan moet je dit voor 1 augustus 74 nog veel beter moeten kunnen ontvangen hebben op 312.

Ik kan me niet herinneren dat dat veel verschil maakte, behalve de overlast vd lokale piraten.

 

Technisch: 312 heeft wel beter propagatie, maar kan zijn dat 229  weer minder uitstraling heeft wegens te korte antenne.

 

Vergelijk Britain vs SRE, zelfde schip, zelfde zenders maar 227 van SRE kwam soms beter door dan 355 van Britain. De 355 antenne was slecht, 227 was veel beter.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Doe mee aan het gesprek

Je kunt nu een bericht plaatsen en later registreren. Indien je al een account hebt, kun je je nu aanmelden om het bericht met je account te plaatsen.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.