Jump to content

Reporter Radio: Buitenlandse Zaken komt met integriteitsmeldpunt voor externe organisaties

Sign in to follow this  
de redactie

286 views

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat een meldpunt oprichten voor externe organisaties. Dat zegt secretaris-generaal Joke Brandt naar aanleiding van een onderzoek van Reporter Radio in een interview met NRC Handelsblad. 

 
Uit het onderzoek blijkt dat een ambtenaar van Buitenlandse Zaken, die contacten onderhield met ngo’s over vrouwenrechten, zichzelf schuldig heeft gemaakt aan (seksuele) intimidatie. Reporter Radio sprak meer dan twintig betrokkenen. Zij zeggen dat de man in 2016 tijdens een project over de bevordering van vrouwenrechten ongepast gedrag vertoonde.

 
Medewerkers van ngo’s dienden acht klachten tegen hem in wegens seksuele intimidatie, pesten en financieel machtsmisbruik. Daarvan werden er zes gegrond verklaard.

 
Het kostte veel moeite om klachten in te dienen, omdat het ministerie geen procedure had voor externe partijen. Een integriteits-expert vroeg daarom vooraf de waarborg dat uit het indienen van een klacht geen nadelige gevolgen zouden voortvloeien voor de betrokken ngo-mensen. Daarop zegde toenmalig secretaris-generaal Renée Jones-Bos een onafhankelijk onderzoek toe. Uiteindelijk zijn de acht klachten toen behandeld.

 
De medewerkers van de ngo’s hebben het ministerie daarna gevraagd een meldpunt te openen voor klachten van externe organisaties. In een interview met NRC Handelsblad naar aanleiding van het Reporter Radio-onderzoek zegt de huidige secretaris-generaal Joke Brandt dat er zo’n meldpunt komt. Het meldpunt moet het makkelijker maken voor buitenstaanders om melding te doen van integriteitsschendingen door ambtenaren van het ministerie.
 

De betrokken ambtenaar is overgeplaatst. In zijn nieuwe functie moet hij ook contact onderhouden met medewerkers van ngo’s.
 

Zondagavond in Reporter Radio Intimidatie door de ambtenaar om 19:00 uur bij KRO-NCRV op NPO Radio 1. 

Sign in to follow this  


0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


  • Blog reacties

    • Het mooie van vroeg opstaan is dat de pen dan ook vleugels krijgt, in dit geval de laptop. En je hint over spruiten is niet nodig. Gebruik ik alleen in stampot tezamen met zure appels. Muziek wordt verzorgd door Tante Leen trouwens    
    • Ik ben een vrouge vogel en zelfs op zondag is onze Ier Isla al rond de klok van 0600 buiten geweest en haar ontbijt gehad. Tot zover niets aan de hand.... maar vanochtend om precies 06.18 uur schrok ik.... Hans gaat zijn jeuk en driften met ons delen......even dacht ik dat je de beelden van het lezen van de Lach in de kapperszaak voor ogen had......wulpse wilde wiev'n in sensuele badpakken. Dat is zelfs voor mij op dat vrouge tijdstip te veel. Gelukkig ,  het gaat over de woelige jaren 60 waar i
    • Mooi verhaal Hans, dank. Juul: er waren plannen om de kan 11 antenne  te verhogen van 75 naar 150 meter. ( Al had dat wel problemen gegeven met Huisduinen kanaal 10)
    • Hans,   Het is altijd weer een genot om deze geschiedenis lesjes te lezen ! Terug in de tijd toen ik een REM antenne neerzette in Hilversum en met zonnebril naar de REM kon kijken. Met zonnebril om te sneeuw in de ontvangst enigzins weg te moffelen.......  


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, Privacy Policy and We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.