Spring naar bijdragen

Diepte-interviews op NPO Radio 1 rond jaarwisseling


de redactie

499 weergaven

Tussen kerst en oudejaarsavond is op NPO Radio 1 elke dag Het Jaar van… te beluisteren. Onder anderen Clairy Polak en Maaike Timmerman interviewen twee uur lang gasten als Jeroen Dijsselbloem en Angela de Jong. Ook de Marathoninterviews (VPRO) zijn traditiegetrouw rond de jaarwisseling te horen, waarin bijvoorbeeld Nina Jurna drie uur in gesprek gaat met de in opspraak geraakte schrijver Astrid Roemer.


Het Jaar van… is tussen kerst en oudejaarsavond te horen van 21.00 tot 23.00 uur. Vijf verschillende omroepen nemen de gesprekken voor hun rekening. Ook zijn de interviews terug te luisteren als podcast via de NPO Luister-app, de site en app van NPO Radio 1 en andere podcastplatforms.


Maandag 27 december: Het Jaar van Frank Wieland met Clairy Polak (HUMAN)
Frank Wieland werkte meer dan dertig jaar als strafrechter en werd bij het grote publiek bekend als rechtbankvoorzitter in de strafzaak tegen Willem Holleeder. Interviewer Clairy Polak praat met Wieland over zijn werk als rechter en over zijn persoonlijke leven.

                                                                        
Dinsdag 28 december: Het Jaar van Ayfer Koç met Maaike Timmerman (WNL)
Ayfer Koç won een internationale award voor Inspirerend Vrouwelijk Leiderschap. Daarnaast zette ze zich als CDA-raadslid in Enschede jarenlang in voor armoedebestrijding, kansengelijkheid en het bestrijden van discriminatie. Ze is getrouwd met Pieter Omtzigt en blikt met interviewer Maaike Timmerman terug op een stormachtig jaar.  
 

Woensdag 29 december: Het Jaar van Jeroen Dijsselbloem met Roderick Veelo (PowNed)
Jeroen Dijsselbloem is voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, voormalig minister van Financiën en oud-voorzitter van de Eurogroep. Ook leidt hij het Nationaal Groeifonds dat de komende jaren 20 miljard euro investeert in projecten gericht op economische groei voor de lange termijn. Roderick Veelo kijkt met Dijsselbloem terug op 2021.
 

Donderdag 30 december: Het Jaar van Angela de Jong met Kefah Allush (EO)
Aan het eind van 2021 blikt Kefah Allush met AD-columnist Angela de Jong terug op het afgelopen (televisie)jaar. Haar mening over programma’s uit ze altijd ongezouten en onverbloemd. Het maakt dat ze zowel geliefd als gehaat is, maar één ding is zeker: Angela de Jong is een van de meest besproken columnisten van Nederland. 
 

Vrijdag 31 december: Het Jaar van Han van Bree met Astrid de Jong (Omroep MAX)  
Elk jaar verschijnt er direct na de jaarwisseling een nieuwe uitgave van Het aanzien van… Journalist en Historicus Han van Bree stelt al bijna 40 jaar dit overzicht van het wereldnieuws samen. Astrid de Jong gaat met Han van Bree door 2021 in vogelvlucht.
 

Marathoninterview
Ook het vertrouwde Marathoninterview (VPRO) is weer te horen op NPO Radio 1. Op drie achtereenvolgende zaterdagavonden drie lange gesprekken, elk van drie uur.

 
Zaterdag 25 december: Mathieu Segers met Sophie Derkzen.
Mathieu Segers is hoogleraar Hedendaagse Europese Geschiedenis aan de Universiteit Maastricht, de stad waar hij opgroeide en nog altijd woont. Van 2016 tot 2020 was hij decaan van University College Maastricht. 
 

Zaterdag 1 januari: Jesse Klaver met Leonard Ornstein
Jesse Klaver leed dit jaar een forse verkiezingsnederlaag en de formatie leverde geen kabinetsdeelname van GroenLinks op. Maar de samenwerking met de PvdA zet hij wel voort. Wat gaan we daarvan merken in 2022?


Zaterdag 8 januari: Astrid Roemer met Nina Jurna
Astrid Roemer kreeg in 2016 de P.C. Hooft-prijs en in maart van dit jaar de Prijs der Nederlandse Letteren. Koning Filip van België zou deze prijs in oktober 2021 uitreiken. Roemer raakte in opspraak nadat ze het opnam voor Desi Bouterse, waarop het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie besloot om de feestelijke prijsuitreiking niet door te laten gaan. Roemer houdt sindsdien de pers op afstand. Bij hoge uitzondering wil ze Nina Jurna wél ontvangen.

0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.