Jump to content

De tien kanshebbers in de race voor Het Radiomoment van het Jaar 2022


de redactie

556 views

Komende zondag maakt het MAX/NPO Radio 1 programma De Perstribune Het Radiomoment van het Jaar 2022 bekend. Tien fragmenten maken kans op deze titel. Een jury van prominente radio dj’s- en presentatoren heeft de shortlist bekendgemaakt van de genomineerden. Tot de kanshebbers behoren onder anderen de radio-dj’s Mattie Valk en Wietze de Jager, NPO Radio 4-presentator Jet Berkhout en Radio 2-dj Desiree van der Heiden. Het Radiomoment van het Jaar 2022 wordt zondag 25 december (eerste kerstdag) bekendgemaakt bij MAX op NPO Radio 1 tussen 16:00 uur en 18:00 uur.


Het is voor het vierde jaar op rij dat Het Radiomoment van het Jaar 2022 wordt gekozen. Vorig jaar werd het eerbetoon aan Peter R. de Vries tot radiomoment verkozen. Op initiatief van Radio Veronica-dj Dennis Ruyer draaiden toen alle Nederlandse radiozenders tegelijkertijd het nummer A Whiter Shade of Pale van Procol Harum om daarmee de vermoorde misdaadjournalist te herdenken,


Jury
De jury voor het radiomoment van 2022 bestaat uit dj’s en presentatoren van de grootste radiostations van Nederland: Mischa Blok (NPO Radio 1), Tim op het Broek (KINK), Niek van der Bruggen (Radio 538), Edwin Diergaarde (Radio 10), Thomas van Empelen (100%NL), Bert Haandrikman (NPO Radio 5), Tannaz Hajeby (FunX), Daniel Lippens (SLAM!), One’sy Muller (Sublime), Andrea van Pol (NPO Radio 4), Arjan Snijders (Radio Veronica), Wijnand Speelman (NPO 3FM), Stefan Stasse (NPO Radio 2), Liesbeth Staats (BNR Nieuwsradio) en Mattie Valk (Qmusic). Onder leiding van juryvoorzitter Ron Vergouwen van De Perstribune beoordeelden zij de meest opmerkelijke radiomomenten van het afgelopen jaar. Daarbij is onder meer beoordeeld op maatschappelijke relevantie en impact en is er ook gekeken of de fragmenten verrassend, ontroerend, grappig of indrukwekkend waren.


Shortlist
Het jurywerk heeft geresulteerd in een shortlist, waarop de tien meest memorabele radiomomenten van 2022 staan. Komende dagen bepaalt de jury welk van de tien fragmenten wordt verkozen tot Het Radiomoment van het Jaar 2022.

 

De tien kanshebbers (in willekeurige volgorde) zijn:

 • NPO Radio 1 - Tim den Besten in tranen om uitspraak tijdens Pride Amsterdam - Programmamaker Tim betuigt in De Nieuws BV spijt om een incident tijdens de Canal Parade van Pride Amsterdam waar hij een kwetsend Sinterklaasliedje zong.
 • NPO Radio 4 - Jet Berkhout draait Vengaboys op de klassieke zender - Presentatrice Jet wil meer luisteraars en besluit de clubstamper Boom, Boom, Boom, Boom van Vengaboys te draaien op Radio 4. Het blijkt een 1-aprilgrap.
 • LocoFM / LOEMedia - Ruzie tussen medewerkers lokale omroepen - De samenwerking tussen omroepen verloopt niet altijd makkelijk. In een sportprogramma van de lokale omroepen ontstaat ‘op zender’ een ruzie tussen presentator en verslaggever.
 • NPO Radio 1 - Tatiana Chevtchouk vertelt over in Oekraïne gesneuvelde neef - Chazia Mourali voert in haar programma Goed Ingelichte Kring een gesprek met de Oekraïense pianiste Tatiana; haar neef blijkt te zijn gesneuveld in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.
 • NPO Radio 2 - Desiree van der Heiden emotioneel over Pride - DJ Desiree houdt een beklemmend betoog over zelfacceptatie in het kader van Pride Amsterdam. Ze breekt live in de uitzending.
 • Radio 538 - Wietze de Jager wil ouderschapsverlof - 538-dj Wietze maakt bekend dat hij graag ouderschapsverlof wil opnemen. Hij legt in zijn ochtendshow uit dat hij te veel hooi op de vork neemt en dat hij zich daardoor tekort voelt schieten als vader.  
 • NPO Radio 2 - Poolonderzoeker barst in tranen uit in Spijkers met Koppen - Maarten Loonen vertelt over zijn expeditie naar Spitsbergen. De gevolgen van klimaatverandering daar emotioneren hem.
 • NPO Radio 1 - Confrontatie Argos met Beatrice de Graaf - Een gesprek tussen wetenschapper Beatrice, haar advocaat Christiaan Alberdingk Thijm en Argos-journaliste Ellen van den Berg over wetenschappelijke integriteit.
 • Radio 555 - Mattie Valk en Wietze de Jager begraven strijdbijl voor het goede doel - De met elkaar gebrouilleerd geraakte radio-dj’s Mattie en Wietze begraven de strijdbijl voor een grote radio-actie voor Oekraïne.
 • Radio Continu - Wim Drent neemt live op zender ontslag - Lokale radiomaker Wim kan zich niet vinden in de muziekkeuze van de zender. Tijdens zijn uitzending is de maat vol en trekt hij de stekker uit zijn show.


De Perstribune presenteert Het Radiomoment van het Jaar 2022: zondag 25 december 2022 van 16:00 tot 18:00 uur bij MAX op NPO Radio 1, presentatie: Margreet Reijntjes en Ron Vergouwen.

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
 • Create New...

Important Information

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Terms of Use, Privacy Policy en Guidelines.