Jump to content

Column Hans Knot: Mijmeren in 1967 (deel 2)


hans knot

612 views

Andermaal een blik in het jaar 1967 waar toch vele herinneringen van naar boven zijn gekomen. Komend vanuit een Katholiek gezin werd je in die jaren veelvuldig geconfronteerd met radio- en televisie-uitzendingen van de KRO en uiteraard de inhoud van de Katholieke Volkskrant en de Katholieke Illustratie. Ieder jaar, sinds 1961, werd de Vastenactie gepromoot om zoveel mogelijk geld te mogen ontvangen op gironummer 5850 in Utrecht. We legden allemaal wat centjes bijeen voor de storting en namen bewust ook geen snoep in die periode. 

 

vastenactie.thumb.jpg.ef03f7731198659ac6def50a7b23fdf4.jpg

De bisschoppelijke vastenactie was opgericht met als doel om naast de toen nog steeds de traditie van onthouding gedurende deze 40 dagen tijd ook een moderne vorm en invulling te geven aan de begrippen vasten en solidariteit met mensen in de ontwikkelingslanden, die het veel minder goed hebben dan wij. Naast het geven van geld werd er ook op andere manieren gespaard. Blikjes vol snoepgoed werden na Goede Vrijdag geopend om de tandarts Zeeven aan de Korreweg ook weer aan werk en dus geld te helpen.

 

Maar ik denk wel dat 1967 zo ongeveer het laatste jaar is geweest in Huize Knot dat deze vorm van vasten of onthouding werd beleefd. Immers de Bisschoppensynode had eerder dat jaar besloten de Vastenwetgeving op te heffen en elk Katholiek gezin zelf te laten beslissen al dan niet te vasten en de manier waarop vast te stellen. Voor de laatste keer ging halverwege de Vastenperiode op ‘Laetare Zondag’ de koekjestrommel even open om de daarop volgende weken weer gesloten te blijven.

 

En hoe zag de dinsdag er uit als het ging om het beluisteren van ‘De Nationale Popzender’ ofwel Hilversum 3 in oktober 1967? Het was de dag dat de VARA na het nieuws van 9 uur in de ochtend een aanvang nam met ‘NAR’ ofwel de Nederlandse Artiesten Revue op de plaat. Een programma van Coen Serré en Piet Wielinga. Heel leuk vond ikzelf het programma ‘Klink Klaar’ met Elles Berger, Joop Smits en Erik van Reijendam. Het spelletje ‘Geen Ja en geen Nee’ vierde jarenlang het gegeven een succesformule te zijn. Het duurde twee uur lang waarna ‘Zorro’ te beluisteren was, een programma voor de tieners dat niet veel later zou worden vervangen door Kees van Maasdam met zijn ‘Vrolijke Gevarieerde Visite’.

 

ellesberger.jpg.70816987abe67f897b88223181a6716a.jpg

Afbeelding: Elles Berger

 

Het bleef de VARA de hele ‘dag’ met vervolgens ‘Ekpres’ en ‘Er jee em drie’ en het nooit vergeten ‘Mix’ met Herman Stok, U weet wel 120 minuten rijp en groen op alle toeren. Tja en dan komen de namen van Herman Stok en Kees van Maasdam in mijn geheugen terug naar een verhaal dat ik samen met Arno Weltens jaren geleden schreef op zoek naar de roots van de beide heren. Het artikel is terug te lezen in het online tijdschrift Soundscapes.

http://www.icce.rug.nl/~soundscapes/VOLUME03/Klankbord_van_de_JARO.shtml

 

In 1967 trokken men massaal naar de stembus om nieuwe Volksvertegenwoordigers te kiezen. Hoe stond toen de Top 5 van de landelijke partijen ervoor na de verkiezingen en de val van het kabinet Zijlstra?  De Katholieke Volkspartij was met 42 zetels de winnaar. De PvdA haalde 37 en was er een verlies en wel van 8 zetels. VVD kwam op de derde plek met 17 gevolgd door respectievelijk de Anti Revolutionaire Partij met 15 en als vijfde de CHU (Christelijke Historische Unie) met 12 zetels. Er waren nog tal van andere partijen die aan de verkiezingen meededen en al dan niet zetels wonnen, partijen die grotendeels al lang tot het verleden horen: CPN, PSP, SGP, Boerenpartij, D66, GPV, De Noodraad, CDU, Landsbelangen, Liberale Volkspartij en de Partij voor Ongehuwden. De Partijen die geen zetel haalden waren tevens hun garantiesommen van f10.000 gulden, per partij, kwijt.

 

Op de woensdagen was het de NCRV dat ons probeerde te vermaken via Hilversum 3. Niet dat het echt lukte als het om mijn oren ging. Allereerst was er om 9 uur het programma ‘Zing, zing, zing!’ en dat onder de noemer ‘Zestig minuten lichte vocale muziekjes’. Om 10 uur werden nieuwe langspeelplaten voorgesteld in ‘Mengelmuze’. Waarachtig in de maand oktober 1967 om 11 uur op de woensdag tijd voor ‘Operetteklanken’. Daarna muziek uit alle windstreken in ‘Grenzeloos’ en om half 1 in de middag ‘Musical fragmenten’. Het leek wel of Radio 390 legaal was geworden. In dat station zat natuurlijk een heel duidelijke structuur en was het een lust om naar te luisteren, maar de opvulling die de NCRV aan Hilversum 3 dacht te moeten geven was niet normaal.

 

Gelukkig nam de AVRO het om 1 uur in de middag over met het AVRO’s Radio Journaal gevolgd door ‘Zet em op’ een vrolijk platenprogramma dat daarna weer werd gevolgd door ‘Arbeidsvitaminen´. Ja, in de middagprogrammering tussen 3 en 4 uur. Daarna was er tijd voor ´Popnonstop´ dat door de lokale afdelingen van de jongerengroep Minjon van Den Haag, Groningen, Kampen en Maastricht werd samengesteld. ‘De zingende bougie´ was de afsluiting voor de AVRO programmering en bestemd voor de automobilisten op de weg.

 

Even terug naar Minjon: In 1953 werd een jeugdafdeling van de AVRO radio, Minjon, opgericht, waar jongeren, onder professionele begeleiding, hun eigen radioprogramma konden maken, dat werd uitgezonden onder de titel 'Op De Jonge Golf'. Deze Miniatuur Jeugd Omroep Nederland was een initiatief van Herman Broekhuizen, die zich al met jeugdprogrammering bezighield. Samen met Lily Petersen presenteerde hij het programma 'Kleutertje Luister'. Wat hij bij de aanvang niet kon bevroeden, was dat het nogal padvinderachtige initiatief - dat in plaatselijke afdelingen was verdeeld, elk onder leiding van een 'consul' - waarbij vele honderden jongeren, die gefascineerd waren door het fenomeen 'radio', zich in de loop der jaren zouden aansluiten.

 

Op die manier was Minjon een fantastische kweekvijver voor de gehele Nederlandse publieke omroep. Bekende Minjonners zijn (waren): Eugenie Herlaar, Joop van Zijl, Hans van Zijl, Audrey van der Jagt, Klaasjan Hindriks, Will Simons, Theo Strengers, Joop Stokkermans, Donald de Marcas, Bram van Erkel, Eef Brouwers, Cees van Drongelen, Marga van Arnhem, Mireille Bekooy, Catherine Keyl, Koos Postema, Henk van Hoorn, Theo Stokkink, Paul Haenen, Theo Uittenbogaard, Rob Klaasman, Ad 's-Gravesande, Edvard Niessing, Michael Bakker en Ruud Bos. Leuk om daar tussen niet alleen weer een paar Groningers te zien maar ook Rob Klaasman, die zijn ervaringen verder benutte op Radio Dolfijn dat vanaf zee in 1966 actief werd en later werkte bij de VPRO en helaas veel te vroeg kwam te overlijden.

 

In de zomerperiode zal mijn ‘wekelijkse nostalgische column’ iedere twee weken verschijnen.

 

Hans Knot, 10 juli 2020

 

Afbeelding: Scholierenverkiezing in Minjon, jeugduitzending AVRO (Foto Nationaal Archief / Wikipedia)

  • Like 5

9 Comments


Recommended Comments

1967. Onvoorstelbaar wat er toen allemaal op muziekgebied aan de hand was. Radio Veronica vierde hoogtij, The Beatles kwamen met een wereldalbum (Sgt. Pepper's ...) en op Hilversum Drie hoorde je nog overvloedig operetteliedjes en zorgvuldig uitgezochte Christelijke liederen. Dat probeerde dan een alternatief te zijn voor de zeezenders, met name voor Veronica. Nog tot 1985 hoorde je op vrijdagmorgen de Muzikale Fruitmand door de EO. Ik noem het maar als voorbeeld hoor, en het lag ook eigenlijk niet aan het programma, maar het hoorde gewoon niet op Hilversum Drie.  

Edited by cdb
Link to comment
6 uur geleden zei hans knot:

en dit was nog maar deel 1 dus nog meer verbijstering komt in de volgende delen voorbij!

Ik woonde in een gebied - Achterhoek - waar grotendeels naar H3 werd geluisterd, wegens on-ontvangbaarheid Veronica en H 3 op FM, maar ik werd ongesteld als ik verplicht mee moest luisteren.

  • Haha 1
Link to comment

Klopt, maar ach, bij Veronica had je Frans Nienhuys en hoorde je tot ergens in de middag ook de Heikrekels en later bijvoorbeeld Vader Abraham en de zusjes de Roo. Vrijheid blijheid en ieder zijn smaak, maar voor mij was het een reden om bijvoorbeeld de top 40 te mijden.

Edited by Will Stevens
Link to comment
3 uur geleden zei Will Stevens:

Klopt, maar ach, bij Veronica had je Frans Nienhuys

 

Was je dan (toen) geen uitslaper op de zondag?

 

3 uur geleden zei Will Stevens:

en hoorde je tot ergens in de middag ook de Heikrekels en later bijvoorbeeld Vader Abraham en de zusjes de Roo

 

Dat is waar, maar het was toch nog altijd veel beter dan H3.

Veel van die programma's klonken zo ontzettend tam en saai.

 

3 uur geleden zei Will Stevens:

maar voor mij was het een reden om bijvoorbeeld de top 40 te mijden.

 

Maar wel fijn en een heel groot +punt (was) dat Veronica ook de Engelse en USA hitparades uitzond, helemaal zonder stom Nederlandstalig gedoe.

Link to comment
40 minuten geleden zei Robin Westhof:

 

Was je dan (toen) geen uitslaper op de zondag?

 

Ik hoorde Men vraagt etc regelmatig, het had wel wat vond ik, alleen de tune al...

H 3 had op zondagmiddag sport, niet met leuke popmuziek.

Link to comment
Op 13-7-2020 om 13:34 zei Will Stevens:

Klopt, maar ach, bij Veronica had je Frans Nienhuys en hoorde je tot ergens in de middag ook de Heikrekels en later bijvoorbeeld Vader Abraham en de zusjes de Roo. Vrijheid blijheid en ieder zijn smaak, maar voor mij was het een reden om bijvoorbeeld de top 40 te mijden.

Zo is dat, iedereen zijn eigen smaak. Radio Veronica had ook Frans Nienhuys. Dan wel, of juist daarom, op Zondagmorgen. Ook in de Jukebox konden nog wel eens "vreemde" verzoekjes zitten. En binnen het algemene  format van Veronica hoorde je het ene moment Deep Puple en vervolgens de nieuwste van Corry Konings of De Vogeltjesdans. Dat kon ik allemaal hebben. En volgens mij, had het merendeel van de luisteraars daar ook geen enkel probleem mee. Zo was het gewoon. Maar bij Hilversum Drie lag dat anders. Daar moest je dan op de steiger,  als alternatief voor Veronica op afstemmen. Dan begon je werkdag met een zalig Christelijk opvoedkundig deuntje van de EO.  Nee, dat kon echt niet.

Edited by cdb
Link to comment
7 uur geleden zei cdb:

 Dat kon ik allemaal hebben. 

 

Geluksvogel. Ik heb daar altijd moeite mee gehad.

 

Maar goed, 's middags en 's avonds werd het vaak beter.

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, Privacy Policy and We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.