Jump to content

Column Hans Knot: Opgedoken document inzake de Top 40.


hans knot

871 views

Uiteraard dienen we aangaande de Nederlandse Top 40 duidelijk te stellen dat het in principe een Veronica gerelateerd product was. Iedereen die naar de zeezender Veronica luisterde en de geschiedenis goed heeft gevolgd, weet dat in januari 1965 een aanvang werd gemaakt met de uitzendingen van de wekelijkse lijst en vanaf de tweede week de gedrukte lijst van de Top 40 gratis verkrijgbaar was bij vele platenzaken in den lande.

 

De uitzendingen via Radio Veronica gingen door tot het bittere einde van de zeezender, die op 31 augustus 1974 .ten gevolge van een wetswijziging uit de ether diende te verdwijnen. Die bewuste dag, die viel op een zaterdag, werd de laatste uitzending van de Top 40 via de zeezender Veronica geprogrammeerd. Lang zaten we echter niet zonder het kunnen aanhoren van de wekelijkse lijst. In de loop der daarop volgende periode was de lijst te beluisteren op verschillende radiostations in verschillende vormen.

 

1793241483_top40.png.6bf0cee1cf43c128c0b4b7f12c19a63b.pngDe exploitatie werd eind 1974 overgenomen door opgerichte Stichting Nederlandse Top 40. In de maand september van dat jaar en eveneens op de eerste twee zaterdagen in de maand oktober 1974 werd de Top 40, vanaf band, ook uitgezonden via Radio Mi Amigo in de presentatie van Frans van der Drift. Maar ook startte de TROS met de uitzending van de lijst in presentatie van Ferry Maat en wel vanaf 3 oktober 1974 via Hilversum 3. Het was vanaf die dag op de TROS-Donderdag geprogrammeerd.

 

Tot 20 mei 1976 bereikte de TROS met het uitzenden van de Top 40 hoge luistercijfers, ondanks dat het programma op een doordeweekse dag werd geprogrammeerd. Eigenlijk was het de bedoeling dat de TROS eerder zou stoppen met de uitzending van de Top 40, tenminste als het gelegen had aan de Programma Coördinatie Commissie Radio van de NOS (PCC). Het blijkt uit een intern document van de NOS gedateerd 18 maart 1975, dat deze PCC in een brief aan de TROS had geëist haar uitzending van de Top 40 op donderdagen op Hilversum III uiterlijk op 1 mei van dat jaar stop te zetten. De PCC was tot het dringende verzoek gekomen met betrekking tot een geschil tussen de NOS en de TROS over de Top 40 uitzending op donderdag op Hilversum III en de uitzending van de Nationale Hitparade (Top 30) van  de NOS op de vrijdagmiddagen, eveneens via Hilversum III.

 

De PCC had , na vertegenwoordigers van de TROS en de NOS-radio te hebben gehoord, van vier opeenvolgende uitzendingen de genummerde toplijsten met elkaar vergeleken. Eveneens werden gedeelten van twee vergelijkbare uitzendingen van de TROS en de NOS beluisterd, waarbij ook de wijze van presentatie in de oordeelsvorming werd betrokken.

 

In de brief schreef de PCC aan de TROS onder meer tot de conclusie te zijn gekomen, dat de gedraaide nummers van de hitlijsten identiek waren, de gehanteerde volgorde engszins verschillend was, maar de presentatie gelijksoortig kon worden genoemd. Slotconclusie van de commissie was derhalve dat het ene programma een ongewenste herhaling zou zijn van het andere. Daarbij werd gewezen op het toenmalige artikel 45 lid 2 van de Omroepwet.

 

Je gaat dan denken dat de TROS Top 40 er toch op de donderdag was te beluisteren en de NOS Top 30 op de vrijdag en kon dus als een herhaling worden gezien van wat er op de donderdag was uitgezonden. Maar ook daarop had de PCC in haar brief een duidelijk antwoord. Weliswaar, zo merkte men op, stond het NOS programma één dag later geprogrammeerd, maar gezien de voorgeschiedenis van het NOS programma, waarbij met volledige instemming van alle omroeporganisaties al vanaf 1970 werd uitgezonden en de TROS er met haar versie van de Top 40 er één dag voor was gaan zitten, was voor de commissie reden genoeg om tot het besluit te komen dat de TROS haar programma diende in te trekken. Het zou echter tot 20 mei 1976 duren totdat de Top 40 niet meer door de TROS maar door de VOO, het zei in verkorte vorm, werd uitgezonden. De Europarade zou vervolgens haar intrede doen bij diverse Europese omroepen, waaronder de TROS.

 

Hans Knot, 3 oktober 2020

 • Like 4
 • Sad 2

12 Comments


Recommended Comments

Beste Peter,  het document zit ergens in het Freewave Nostalgie archief. Tekst deels overgenomen. Bewijsvoering is niet nodig met  meer dan 50 jaar research plegen en publiceren. Verwijzing naar de bron PCC is voldoende. Met vriendelijke groet Hans Knot

 

Link to comment
6 minuten geleden zei hans knot:

Beste Peter,  het document zit ergens in het Freewave Nostalgie archief. Tekst deels overgenomen. Bewijsvoering is niet nodig met  meer dan 50 jaar research plegen en publiceren. Verwijzing naar de bron PCC is voldoende. Met vriendelijke groet Hans Knot

 

Dit is een Trump antwoord Hans

Link to comment

Wordt tijd de verschillen in acht te nemen. Trump wordt rijkelijk financieel beloond maar Hans Knot geeft alle ingewonnen informatie via research gratis vrij via zijn  nostalgische column.

 

Een goede zondag gewenst, ga ik broeden op een nieuwe column.

 • Like 1
Link to comment
22 minuten geleden zei hans knot:

Beste Peter,  het document zit ergens in het Freewave Nostalgie archief. Tekst deels overgenomen. Bewijsvoering is niet nodig met  meer dan 50 jaar research plegen en publiceren. Verwijzing naar de bron PCC is voldoende. Met vriendelijke groet Hans Knot

 

Toch zou ik er graag een kopie van willen zien. 

Edited by pvanklei
Link to comment
9 uur geleden zei pvanklei:

Toch zou ik er graag een kopie van willen zien. 

In de Telegraaf van 19 maart 1975 lees ik:

TROS Top-veertig moet verdwijnen.

Nederlands populairste radioprogramma van dit ogenblik, de Tros Top-veertig, met een half miljoen luisteraars meer dan de NOS Top-Dertig, is gedoemd te verdwijnen.

De programma- Coordinatie Commissie Radio van de NOS heeft de Tros gevraagd om dit donderdagmiddagprogramma op Hilversum III waarop door de Nederlandse platenhandel wordt ingekocht, met ingang van 1 mei te be-eindigen. 

 

Op 26-3-1975 kondigt de Tros aan in beroep te gaan bij de NOS: Tros vecht tot bittere einde voor haar "Top 40".

Tros-directeur drs. L.J. Leeman noemt de uitspraak van de PCC een van de meest kwalijke zaken die de laatste tijd aan het publiek is gedaan.

 

Op 25-4-1975: Top Veertig van TROS blijft.

De Tros-Top Veertig blijft bestaan. De Commissie Uitgangspunten van de NOS heeft de TROS in het gelijkgesteld waarmee dus is bepaald dat de Top Veertig geen ongewenste herhaling is van de NOS Top Dertig.

 

(een scan plaatsen van deze artikelen is op dit moment helaas niet mogelijk) gr.thijs

 

 

 • Like 2
Link to comment

Afgezien van alles...................document of niet.

Ik weet wel dat er een hoop heisa was. En dat het de bedoeling was om de Top 40 uit te zenden als overgangsperiode naar een eigen lijst. 

En dan kon er gewoon aandacht blijven voor de top 40 net zo lang totdat de VOO zendtijd had. Maar dat was nogal onduidelijk.

 

 

En voor Hans;

 

je schrijft:

"De exploitatie werd eind 1974 overgenomen door opgerichte Stichting Nederlandse Top 40. "

 

Dat was in de eerste week van september en niet eind 1974 want dat is zo'n rekbaar begrip.

 

Lees maar :

 

http://www.norderney192.nl/historie_1974_39.html

 

Kun je ook zien wat de gedachten  van Out waren over de  Stichting Top 40. Er is ook een plaats ingeruimd voor Joop Landré, TROS directeur. ( zie rechts plaatje  notitie). Ik heb de juistheid van de notitie van Out gecheckt bij Lex en die bevestigde e.e.a.   En dat was niet voor niks zo bedacht. Maar dat wist niemand toen, nu wel.

 

 

 

Verder vind ik Hans , dat je mooie stukjes schrijft, laat je niet weerhouden om door te gaan.

 

 

Edited by Juul
 • Like 3
Link to comment

En de Top 40 werd op Mi Amigo langer uitgezonden dan Hans aangeeft:

5-10-1974 t/m 11-1-1975 (dus niet in september 1974).

1-3-1975 t/m 12-4-1975

9-7-1976 t/m 19-3-1978

gr.thijs

Link to comment

Hans, inzake Mi Amigo heb ik de zin nog eens goed gelezen.

Je hebt het alleen maar over 1974; in 1975 was er ook enige tijd sprake van een dubbele uitzending. Meer wilde ik er niet mee zeggen. En bedankt voor het alsnog plaatsen van het persbericht.

gr.thijs 

 • Like 1
Link to comment

DE brief van de PCC is het niet.  Het is een weergave er van.  Een persbericht dus. Er staat n.l.

 

"De PCC heeft de TROS in een brief gevraagd............etc."

 

Maar goed, "naarmate de jaren verstrijken ,vervagen de herinneringen".............heb ik ook, nu ik bezig ben om ons archief te schonen t.b.v. B&G.

 

 

Edited by Juul
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


 • Blog reacties

  • Hallo Hans,   Ik wist niet dat je hier columns schreef. Vandaag heb ik via de post jouw boek over 100 jaar radio ontvangen en daarna deze column gezien. Ik ben een enorme radiofan en ben blij dat ik dit boek bij Rockart heb besteld. Binnen 2 dagen was het in mijn woonplaats Oberursel in Duitsland. En ik verheug mij al op het lezen en het teruggaan naar vervlogen tijden.   Muzikale groet van   Theo
  • Top Hans. In advertenties van hotels en recreatieparken in die tijd, werden kamers aangeprezen met centrale verwarming en mooie open haarden. Maar vooral door de aanwezigheid van een kleurentelevisie.  Mensen kwamen terug met weer een ervaring rijker.
  • Mooi verhaal weer Hans. Wij kwamen in 1968 in Nederland en moesten hoe dan ook een nieuewe Tv kopen. Kleuren TV is nog even overwogen, maar de bijna 3000 gulden was toch iets te gortig. De zwart/wit kostte nog 400 gulden, het was een wat kleinere uitvoering.   Overigens, in Groningen kon je toch de Duitse TV ontvangen die al veel meer in kleur uitzond?   Op Aruba werd nog niet in kleur uitgezonden. De programmering bestond grotendeels uit Amerikaanse series die al wel he
  • Los Vast begon met Eddy Becker als presentator in 1974. Daarna deed Gert van Brakel (volgens mij geen familie) het een tijdje, vanaf de periode Eddy Becker was al medewerker, in 1981 volgde hij Gert 'Van Brakelenstein' op als presentator. Eerst gewoon op de degelijke 'old school' NCRV-manier vanuit de studio aan de Schuttersweg 8 tot 10 (kan ok 9 zijn), daarna het land in met de scholieren als doelgroep: dorpshuizen en steeds grotere feesttenten,  in '83 Ahoy en daarna steeds groter en De Kuip a


×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, Privacy Policy and We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.