Jump to content

Column Edwin Wendt: Waardering voor Spits verdient perspectief


de redactie

355 views

De BUMA-Industry Award. Een onderscheiding deze week toegekend aan Frits Spits voor zijn verdiensten voor de Nederlandstalige muziek. Op zich een terechte waardering voor deze grote vakman. Toch hoort er wat perspectief bij. 


In de Avondspits (1978-1988 en 1990-1995) presenteerde hij de Nederlandstalige Popweek, een paar keer per jaar vanaf december '82. 


De hausse aan NL-pop die in dat jaar begon, was vooral gefaciliteerd door de VARA, die al vanaf 1978 beginnende, nog niet gecontracteerde bandjes als Klein Orkest, Toontje Lager, The Scène, Het Goede Doel en Doe Maar studiotijd in de VARA-studio (twee hele opnamedagen met een NOS-technicus) en zendtijd op Hilversum 3 (uitgebreid in De Popkrant op radio en TV en iets gecomprimeerder in andere VARA- programma's) gaf.


Spits speelde daar toen nog geen bepalende rol in. Wel kun je zeggen dat hij er bij de VARA, waar hij tot 1982 naast de NOS-Avondspits voor werkte, loyaal aan meehielp. 


VARA-producers Rolf Kroes en Koos Zwart waren de echte wegbereiders. Maar wie kent hen nog?
Frits wel.


Nadat ik bovenstaande tekst op Facebook had gepubliceerd, kreeg ik een reactie van Jan van der Plas. Deze muzikant, muziekjournalist, Neerlandicus en jarenlang belangenbehartiger voor de popsector, herinnert zich zijn eigen begindagen als frontman van de Katwijkse band Les Zazous. Nooit grootschalig doorgebroken in Nederland, maar wel een aantal jaren behorend tot de subtop in het clubcircuit.


“Begin jaren tachtig werden wij met Les Zazous in de polder gescout door Rolf Kroes. Hij reisde stad en land af om bands voor De Popkrant te scouten. Hij maakte ons wegwijs in de studio en Hilversum. Dat deed hij niet alleen voor ons, maar ook voor Het Goede Doel, What Fun!, The Dutch, The Scene, Doe Maar, Het Klein Orkest en al die andere bands die opnamen mochten maken voor De Popkrant. Voor de Nederpop was hij van onschatbare waarde.”

 

Edwin Wendt: 8 oktober 2020
 

7 Comments


Recommended Comments

Hoe is het eigenlijk met Rolf.

 

In 1996 heb ik nog de eerste opnamen van Doe Maar gekregen om te gebruiken in Poster.

Link to comment
2 minuten geleden zei Juul:

Hoe is het eigenlijk met Rolf.

 

In 1996 heb ik nog de eerste opnamen van Doe Maar gekregen om te gebruiken in Poster.

Leuk, dat jullie die opnamen hebben gebruikt.
Ik heb Rolf sinds 1990 helaas niet meer gesproken. Ik begreep dat Benno recent contact met hem had vanwege een vraag over een jingle, waar hij een duidelijk antwoord op had. Dus kennelijk gaat het goed met hem.

Groet, Edwin

Link to comment

Ja, ik ging naar Ernst Jansz  eind 1995  interview maken voor Poster , "Helemaal naar Neerkant".

 

En ik wist dat niet maar Ernst vertelde van die opname in Delft.

 • Like 1
Link to comment
18 uur geleden zei Martin1968:

Terechte kanttekening, Edwin.

Spits is sowieso een overgewaardeerd baasje, is mijn bescheiden mening.

De waardering voor Frits vind ik terecht, hij heeft het vak deejay echt wel naar een hoger plan getild. Maar op dit punt vond ik een kanttekening op zijn plaats. 

Link to comment
23 minuten geleden zei rauhfaser:

De waardering voor Frits vind ik terecht, hij heeft het vak deejay echt wel naar een hoger plan getild. Maar op dit punt vond ik een kanttekening op zijn plaats. 

Dan kunnen we eens zijn over het feit dat we het oneens zijn.

 • Haha 1
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


 • Blog reacties

  • Hallo Hans,   Ik wist niet dat je hier columns schreef. Vandaag heb ik via de post jouw boek over 100 jaar radio ontvangen en daarna deze column gezien. Ik ben een enorme radiofan en ben blij dat ik dit boek bij Rockart heb besteld. Binnen 2 dagen was het in mijn woonplaats Oberursel in Duitsland. En ik verheug mij al op het lezen en het teruggaan naar vervlogen tijden.   Muzikale groet van   Theo
  • Top Hans. In advertenties van hotels en recreatieparken in die tijd, werden kamers aangeprezen met centrale verwarming en mooie open haarden. Maar vooral door de aanwezigheid van een kleurentelevisie.  Mensen kwamen terug met weer een ervaring rijker.
  • Mooi verhaal weer Hans. Wij kwamen in 1968 in Nederland en moesten hoe dan ook een nieuewe Tv kopen. Kleuren TV is nog even overwogen, maar de bijna 3000 gulden was toch iets te gortig. De zwart/wit kostte nog 400 gulden, het was een wat kleinere uitvoering.   Overigens, in Groningen kon je toch de Duitse TV ontvangen die al veel meer in kleur uitzond?   Op Aruba werd nog niet in kleur uitgezonden. De programmering bestond grotendeels uit Amerikaanse series die al wel he
  • Los Vast begon met Eddy Becker als presentator in 1974. Daarna deed Gert van Brakel (volgens mij geen familie) het een tijdje, vanaf de periode Eddy Becker was al medewerker, in 1981 volgde hij Gert 'Van Brakelenstein' op als presentator. Eerst gewoon op de degelijke 'old school' NCRV-manier vanuit de studio aan de Schuttersweg 8 tot 10 (kan ok 9 zijn), daarna het land in met de scholieren als doelgroep: dorpshuizen en steeds grotere feesttenten,  in '83 Ahoy en daarna steeds groter en De Kuip a


×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, Privacy Policy and We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.