Spring naar bijdragen

Felix Meurders als RadioReus in BertOp5


de redactie

1396 weergaven

Waarom kan Felix Meurders (74) álles op de radio? Muziek, sport, actualiteiten, talkshow, politiek, hitparades, amusement, presenteren, regisseren, verslaggeven. Hij doet het al meer dan vijftig jaar en lijkt in alles even goed. Op zijn veertigste, in 1986, stopte hij helemaal met muziekradio, maar deze maand pakte hij die toch weer op. Hij lanceerde zijn nieuwe radioprogramma FM op 5 op NPO Radio 5. Hij kan het nog steeds, en hoe! Wat is zijn geheim? Wat is de Meurders-methode?
 

Bert Kranenbarg zoekt dat uit in aflevering 30 van zijn podcastserie RadioReuzen. Aan de hand van fragmenten uit programma’s van Felix Meurders praat hij met mensen die hem goed kennen als collega: Frits Spits, Jan Douwe Kroeske, Jaap Hofman, Dolf Jansen en Willemijn Veenhoven.

 
Frits Spits kent Felix al sinds eind jaren 60. Hij ontmoette de DJ van Radio Luxemburg stomtoevallig in de trein. Pas veel later werden ze collega’s. “De platen werden mooier als Felix ze draaide. Hij is de beste allround radiomaker van Nederland, ongetwijfeld.”


Jan Douwe Kroeske ziet Felix Meurders als een coach van wie hij veel geleerd heeft. Kroeske had nooit de ambitie om bij de radio te gaan werken, maar kwam met Meurders in contact door de eigenwijze platenlijst die hij iedere week samenstelde. “Felix maakt geen radio, hij ís radio.”


Jaap Hofman haalde Felix als sportverslaggever en presentator naar Langs de Lijn. Dankzij Hofman ontstond het zondagmiddagduo Koos Postema/Felix Meurders. “Ik heb Felix ook gevraagd als verslaggever op de motor bij Radio Tour de France. Hij wilde dat niet want dan moest hij die drie weken afscheid nemen van teveel andere dingen.”


Dolf Jansen leerde Felix kennen toen hij columnist was bij Spijkers met Koppen. Nadat presentator Jack Spijkerman stopte, presenteerde Dolf Jansen het programma 15 jaar lang met Meurders. “Felix is een radiomaker die door die microfoon heen wil naar jou toe.”


En Willemijn Veenhoven is dankzij Felix Meurders radiovolwassen geworden: “hij leerde me dat ik ook kon interviewen zonder uitgebreide voorbereiding, door meer op mezelf te vertrouwen.” Willemijn presenteerde samen met Felix Meurders de Nieuws BV en is sinds deze maand zijn opvolger bij Spijkers met Koppen.


BertOp5 staat iedere week stil bij bijzondere radio, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Jingleweb.nl. Eens in de maand in de vorm van een uitgebreid portret. In de radio-uitzending van BertOp5 is donderdag een verkorte versie te horen van de RadioReuzen-aflevering over Felix Meurders. De volledige montage verschijnt donderdag na de uitzending als aflevering 30 in de podcastserie RadioReuzen.


Eerder al maakte Bert Kranenbarg in deze serie portretten over ondermeer Met het oog op morgen, De toestand in de wereld (door mr. G.B.J. Hiltermann), Cappuccino van Sjors Fröhlich, Arbeidsvitaminen, ochtendshows met Edwin Evers, Theater van het Sentiment en het Radionieuws. Al deze gesprekken zijn als uitgebreide podcast terug te luisteren via nporadio5.nl/RadioReuzen en de bekende podcastkanalen.

 

BertOp5 met de Meurders-methode in RadioReuzen, donderdag 28 januari 2021 van 16:00 tot 18:00 uur bij KRO-NCRV op NPO Radio 5.


Afbeelding: Felix Meurders (foto Vincent Schriel)

0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.