Jump to content

Top Format lanceert Nederlands eerste jingle-opleiding: Jingle University


de redactie

894 views

Top Format, producent van jingles voor veel regionale, commerciële en NPO-radiozenders, maakt vandaag bekend de Jingle University te lanceren. Deze opleiding moet het jingle-ambacht toegankelijk maken voor geïnteresseerden. Bart van Gogh verzorgt de colleges van Nederlands eerste aparte opleiding voor jingles.

 
Eerste opleiding voor jingles
Over Van Gogh verscheen recent het boek Bart! De Van Gogh van de jingles. Hij maakte onder meer jingles voor NOS Tour de France, TROS, Radio 2, Sky Radio, Radio 10 en Radio Veronica. Van Gogh noemt het opmerkelijk dat er niet eerder een opleiding voor het jingle-vak was.

 
Van Gogh: “De muziekindustrie is de afgelopen jaren flink geprofessionaliseerd. Dat is een goede ontwikkeling, want het maken van muziek is naast een kunst ook een ambacht. Hoewel er voor bijna elke uiting – tot aan filmmuziek aan toe – een opleiding was, ontbrak die voor de jingle. Met de Jingle University willen we dat probleem oplossen.”

 
Emancipatie van de jingle
De lancering van de Jingle University kan volgens Van Gogh niet los gezien worden van de emancipatie van het jingle-vak. “Aan de jingle-industrie kleefde vroeger het imago van cowboys, maar het is inmiddels een volwaardig onderdeel van de muziekindustrie geworden. Gelukkig snapt men tegenwoordig wel dat een jingle geen inwisselbaar marketinginstrument is en niet zomaar een muziekje. Jingles zorgen ervoor dat radiozenders zich onderscheiden, ze zetten de sfeer en geven een zender smoel.”

 
Lennard Groot, CEO van Top Format: “Er is al langer veel belangstelling voor jingle-opleidingen. Het is belangrijk dat het vakmanschap van de jinglepioniers bewaard blijft voor volgende generaties. Daarbij ben ik heel blij dat arrangeurs en zangers gastbijdrages willen leveren aan deze opleiding, zodat er diverse perspectieven geboden worden tijdens de Jingle University.”

 
De Jingle University bestaat uit 12 delen, waarin deelnemers leren hoe ze een jingle-pakket van A tot Z produceren. Dit behelst onder meer het componeren, opnemen, mixen en na-produceren van een jingle-pakket. Het eerste programma start in september.

7 Comments


Recommended Comments

" Gelukkig snapt men tegenwoordig wel dat een jingle geen inwisselbaar marketinginstrument is en niet zomaar een muziekje. Jingles zorgen ervoor dat radiozenders zich onderscheiden, ze zetten de sfeer en geven een zender smoel.”

 

"Tegenwoordig"

 

Dat weten we al tientallen jaren.

  • Like 1
Link to comment
6 uur geleden zei Robin Westhof:

" Gelukkig snapt men tegenwoordig wel dat een jingle geen inwisselbaar marketinginstrument is en niet zomaar een muziekje. Jingles zorgen ervoor dat radiozenders zich onderscheiden, ze zetten de sfeer en geven een zender smoel.”

 

"Tegenwoordig"

 

Dat weten we al tientallen jaren.

Bart heeft blijkbaar de cursus 'open deuren intrappen' gevolgd... 😉

Link to comment
2 uur geleden zei capitalguy:

ik zou het beter vinden als top format gewoon weer goede jingles gaat maken, net als in de jaren 80 en 90.

Jingles zijn van oudsher een afgeleide van de popmuziek.

Voor mij persoonlijk geldt, dat ik zowat alles wat in de Top 40 staat ruk vindt.

En de jingles die daarbij horen vreet ik dus ook niet. Het zal leeftijd zijn. 😉

  • Like 2
Link to comment
23 minutes ago, Martin1968 said:

Het zal leeftijd zijn. 😉

 

misschien wel, maar nieuwe popmuziek luister ik nog steeds graag naar.

the one that you love van lp vind ik geweldig en het staat omhoog in de top 40.

Link to comment

Ik denk eerder dat er een zakelijk motief achter zit.

Vergeet niet dat de heren inmiddels ook op leeftijd zijn.

Als je je bedrijf wilt continueren moet je met je tijd mee gaan en verjongen.

Op deze manier talent coachen en naar binnen halen zorgt voor een soepele overgang en kunnen ze straks met een gerust hart met pensioen.

  • Like 2
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...