Spring naar bijdragen

RadioReuzen over zenderstemmen die een station smoel geven


de redactie

534 weergaven

Ze zijn het visitekaartje van een radiozender. Waar vroeger de omroep(st)ers de luisteraars welkom heetten en de programma’s aankondigden zijn dat nu de zenderstemmen. Van sommigen ken je de naam, heel veel anderen herken je alleen aan hun stem en de manier waarop ze praten. Naast de DJ’s/presentatoren, de muziek, de onderwerpen en de vormgeving zijn het de zenderstemmen die een station smoel geven. Bert Kranenbarg praat met drie zenderstemmen over hun bijzondere vak.
 
Hans Hogendoorn is de nestor, de senior. Bijna vijftig jaar lang kleurde zijn donkerbruine stem NPO Radio 1. Sinds januari van dit jaar is hij alleen nog in Met Het Oog Op Morgen te horen. Hij begon bij zeezender Radio Noordzee en stelde zijn stem maar één keer ter beschikking aan een reclamespot…. voor brood.
 
Eline La Croix was DJ op 3FM, sprak toen toevallig een keer iets in en werd daardoor zenderstem voor 3FM. Later ook voor NPO Radio 2, NPO Radio 5 en Decibel. Op dit moment is ze te horen bij Sunlight, Classicnl en Radio Gelderland.
 
En Bart van Gogh werkt al zijn hele leven als vormgever: hij maakt jingles en tunes voor zenders en omroepen in binnen- en buitenland. Hij gebruikt ook zijn eigen stem als instrument: jarenlang was hij dé stem van Sky Radio. Nu is hij te horen als zenderstem van Radio West.
 
Moet je aangeboren talent hebben? Hoe gebruik je je stem? Zou iedere stem op elke zender kunnen werken? Hoe maak je sfeer met je stem? En wat is er leuk aan het inspreken van alleen maar heel korte tekstjes? Vragen die aan bod komen in aflevering 36 van de podcastserie RadioReuzen.
 
Eerder al maakte Bert Kranenbarg in deze serie portretten over ondermeer Met het oog op morgen, Cappuccino van Sjors Fröhlich, De Meurders Methode over Felix Meurders, Ochtendshows met Edwin Evers, de Arbeidsvitaminen, Radionieuws en Hitlijsten. Al deze gesprekken zijn als uitgebreide podcast terug te luisteren via nporadio5.nl/RadioReuzen en de bekende podcastkanalen.
 
BertOp5 over zenderstemmen met Hans Hogendoorn, Eline la Croix en Bart van Gogh, donderdag 24 februari 2022 van 16:00 tot 18:00 uurbij de KRO-NCRV op NPO Radio 5.

0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.