Spring naar bijdragen

Paul de Leeuw over zijn RadioReuzen, donderdag in KRO-NCRV BertOp5


de redactie

479 weergaven

Wat zijn voor Paul de Leeuw legendarische radioprogramma’s? Waar luisterde hij zelf altijd naar? En hoe was zijn leven toen? Willem Duys hoort bij het zondagochtendontbijt in huize De Leeuw in Lekkerkerk. En Frits Spits hielp Paul door zijn eenzame eerste jaren in Amsterdam. Bert Kranenbarg luistert met Paul de Leeuw naar fragmenten van de programma’s die Paul gekozen heeft. En dan komen de verhalen vanzelf.

 

“Nederlands televisiepresentator, komiek, cabaretier, programmamaker, acteur en zanger” schrijft Wikipedia over Paul de Leeuw. Daar zaten ook radioprogramma’s bij: Lieve Paul (1986) met Paul van der Lugt en De Leeuw Wordt Wakker (1987), Pauls ochtendshow op Radio 3. De Leeuw steekt niet onder stoelen of banken dat hij gek is op radio: ‘Je slijpt je geest door radio te luisteren, dus dat is voor mij echt een heel belangrijk medium, nog steeds’. Tegenwoordig maakt Paul zelf wekelijks de podcast De Leeuw lult verder op het NPO Radio 5-platform.

 

Het is bijzonder om te horen hoe Paul tijdens het luisteren van de fragmenten als vanzelf vertelt over zijn leven en werk. Over televisiemaken: ‘Als ik bij de studio kwam dacht ik oh God, ik moet de hele kar weer gaan trekken. Dat vond ik altijd heel zwaar. Met radio is dat niet, je neemt een kop koffie, gaat zitten en binnen drie minuten begin je. Dat kan bij televisie niet, althans dat zeggen ze’.

Over RTL: ‘Daar ben ik anderhalf jaar naartoe gegaan, dat had ik niet moeten doen. Ik miste gewoon de kameraadschap, zoals met Sonja Barend en Paul Witteman. Dat voelt als dat ik daar bij hoor.’

 

Meta de Vries en Dik Voormekaar, De Sandwich, Goudmijn, Germaine sans gêne, allemaal programma’s die Paul de Leeuw gekozen heeft. Net als In de rooie haan, Mangiare en Tussen Barend en Van Dorp: ‘Ik ben zelf een enorme Henk van Dorp-man. Ik heb nog steeds contact met hem, een tijdlang is hij een beetje mijn adviseur geweest over programma’s die wel of niet goedgingen.’

 

Radiofragmenten als leidraad voor het gesprek, Zomergasten vertaald naar radio, dat is Pauls RadioReuzen.

 

Eerder al maakte Bert Kranenbarg in deze serie portretten over ondermeer Met het oog op morgen, Cappuccino van Sjors Fröhlich, De Meurders Methodeover Felix Meurders, Ochtendshows met Edwin Evers, de Arbeidsvitaminen, Radionieuws en de Dik Voormekaarshow. Al deze gesprekken zijn als uitgebreide podcast terug te luisteren via nporadio5.nl/RadioReuzen en de bekende podcastkanalen.

 

BertOp5 met Paul de Leeuw, donderdag 21 april, 16-18 uur, KRO-NCRV, NPO Radio 5.

0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.