Jump to content

Nieuwe podcast brengt Nederlandse avonturen van The Beatles tot leven


de redactie

106 views

In juni van dit jaar is het zestig jaar geleden dat The Beatles hun legendarische bezoek aan Nederland brachten. Dit bezoek markeerde het begin van de moderne popcultuur in het land. Dit historische moment is nauwgezet gereconstrueerd in de nieuwe podcast "Poplegendes In De Polder" van AVROTROS en NPO Luister, die de Nederlandse avonturen van grote internationale muziekhelden belicht.


Podcastmakers en Beatles-kenners Jan-Cees ter Brugge, Michiel Tjepkema en Wibo Dijksma (bekend van de podcast "De Laatste Dagen Van...") spraken met ooggetuigen en doken in de archieven voor een unieke reconstructie van het bezoek van John, Paul, George en Jimmie (die inviel voor de zieke Ringo) in juni 1964. Ze onderzoeken welke bekende Nederlanders erbij waren, of The Beatles de Amsterdamse Wallen bezochten, en delen bijzondere verhalen over hun rondvaart door de grachten en de optredens in Blokker.


Bezoek voorafgaand aan 1964
Het bezoek in 1964 was niet de eerste keer dat The Beatles Nederland aandeden. In de periode 1960-1962 bezochten ze Oosterbeek, Arnhem en Oldenzaal. De podcast onthult ook een onbekend interview met presentator Willem Duys, die vertelt dat hij The Beatles al in 1963 aangeboden kreeg voor zijn Grand Gala Du Disque, maar hen afwees – een beslissing die hij later als "de grootste flop uit mijn carrière" beschouwde. Daarnaast onderzoekt de podcast waarom Radio Veronica veel geld verloor aan de Blokker-optredens, terwijl de concertorganisatoren juist profiteerden.


Solo-bezoeken van The Beatles
De podcast besteedt ook aandacht aan de solo-bezoeken van de vier Beatles aan Nederland. De beroemde Bed-In van John Lennon en Yoko Ono in het Amsterdamse Hilton-hotel is bijna net zo legendarisch als het bezoek in 1964. Daarnaast bezochten de andere Beatles Nederland ook regelmatig, vooral Ringo Starr, die volgens verhalen in de jaren 70 zelfs een pand aan de Amsterdamse grachten kocht. De podcast onderzoekt welk huis dit was en of hij er daadwerkelijk woonde.


Poplegendes In De Polder: The Beatles, vanaf vandaag in zijn geheel te beluisteren via NPO Luister, nporadio5.nl/podcasts en wekelijks met twee nieuwe afleveringen via alle andere podcast-kanalen.

 

 

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Terms of Use, Privacy Policy en Guidelines.