Jump to content

Dossier Delmare: Jan Paparazzi's herinneringen aan Delmare (13)


de redactie

4366 views

594fd4678ac0e_JanPaparazzi(fotoStudioPolfotografie).jpg.8a293ba45513faff8c2247c383a24e6f.jpgHet was in 2008 dat ik via internet kennis maakte met Jan Kat.. Als zeezenderfan en luisteraar kwam ik al surfend op één van de weinige sites terecht die er bestaan over Radio Delmare. Een zeezender waar ik altijd met zeer veel plezier naar heb geluisterd en die ik, in tegenstelling tot veel andere zeezenderfans destijds zeer goed kon ontvangen. ‘Radio Delmare, daar gebeurde altijd wel wat’, vond ik en de naam Jan Kat was ik ook al eens tegengekomen in krantenknipsels over Delmare als justitie weer eens had ingegrepen…. Het mail kontakt met Jan Kat was snel geregeld en tot onze verbazing bleken we niet zover van elkaar te wonen. Begin september vorig jaar spraken we eens af voor een "Delmare-avond" en daarna nog eens en nog eens… Jan bleek nog heel veel bewaard te hebben uit die tijd, had veel knipsels en foto’s en vertelde me heel veel over zijn Delmare tijd. Hij had het meegemaakt "als insider" en ik was altijd een enthousiaste luisteraar geweest.


DelmareAD.JPG.562a76a0f1aaef509e8798294ffe475b.JPGSloeg in als een bom

Dat begon al in 1978, ik was 15 en na een veelbelovende start op de Havo was ik inmiddels beland in de 3e klas van de Mavo en zelfs daar was het sappelen. Altijd luisterde ik naar de radio. Mi Amigo natuurlijk… Hilversum 3 vond ik een waardeloze zender! Midden in die periode sloeg het bericht van de inval op de Aegir in juni 1978 voor mij daarom ook in als een bom! Er kwam dus nog een zeezender aan! En nog wel eentje die in Nederland was uitgerust! Radio Delmare heette het! Nauwkeurig knipte ik de berichten van de inval uit, uit het Rotterdams Nieuwsblad en spelde ik de weken daarna de radiopagina’s uit de krant, want ergens had ook gestaan dat ‘ze’ toch met het schip waren gaan varen! Bovendien had Veronica’s Info op televisie een reportage laten zien over een soort van bevoorrading met zenders dus er stond iets te gebeuren!

 

Daadwerkelijk signaal

Toen ik op 21 of 22 augustus dan ook daadwerkelijk signaal meende te horen op een frequentie waar eerder Mi Amigo had uitgezonden wist ik het zeker: dit moest die nieuwe piraat zijn! Rene de Leeuw hoorde ik als discjockey en een van de eerste platen die ik op 192 meter hoorde was ‘Emma’ van Hot Chocolate vooraf gegaan door een prachtig jingle: ‘een zee van muziek op 192 meter middengolf’. Diezelfde dag stuurde ik een ontvangsrapport naar het bekende Delmare adres uit 1978: Old Vic Marbella in Spanje. Jaren later, toen ik eens op vakantie in Marbella was natuurlijk het adres opgezocht, en een foto gemaakt….Old Vic was een discotheek, nooit geweten! Emly Starr met No no sherrif, Het Lied Van de Warme Bakker, Gemini met L’amour interdit en het fantastische Hilversum Concerto van Max Parry zijn platen die nog steeds voor mij onlosmakelijk verbonden zijn met Delmare in 1978.

 

594fc046de8c0_Delmarekaart.JPG.cbdab930caf46090309335701a44d7fa.JPGDelmare lidnummer 29

In de periode na het onfortuinlijke losslaan van de Aegir op 11 september ontving ik in een brief van Rene de Leeuw als dank voor mijn opgestuurde luisterrapport. Met daarin de oproep lid te worden van de “Delmare Clan”, want ‘Delmare ging door!’ Meteen gedaan natuurlijk en de lidkaart nog altijd bewaard! Ik meen dat ik lidno. 29 was! Dat Delmare door ging bleek wel uit krantenberichten in december 1978 toen de Scheveningen 54 uit de haven ontsnapte en vervolgens een aantal weken later weer werd opgebracht door justitie! In het Free Radio Magazine stonden foto’s en een reportage over deze gebeurtenissen en een advertentiepagina van Prodihaag waarbij je Delmare programma’s kon bestellen. Kortom: Delmare ging gewoon door! Ik meen dat ik ook nog een paar cassette’s heb besteld bij Prodihaag (en gekregen!) O.a. een uur van Rene de Leeuw en Veronica’s zenderwisseling van 192 naar 538. Maar Mi Amigo was stil sinds 20 oktober 1978 en verder was er op de radio niks te beleven. Er waren nog geen piraten en ik had me voorgenomen dat als er iets van zee zou komen ik zou proberen zoveel mogelijk op te nemen. Dat begon in april 1979 toen Radio Caroline terugkwam,Veronica eindelijk C-omroep werd en ik begin juni 1979 eindelijk Delmare weer hoorde! Met een supergoed signaal op 192 meter en een in mijn ogen uitstekende programmering. een goeie mix van tape- en liveprogramma’s, originele jingles en commercials en bovendien een enthousiasme wat zowat van de zender afstraalde!

 

DelmareNRC.JPG.59845230a677656021b311fd879f7df7.JPGPrachtig openingsuur

Peter van der Holst en dat prachtige openingsuur op 10 juni 1979, de Sunday Special, Astrid de Jager en natuurlijk Verzoeking met Gerard van der Zee (waarin je kon bellen met Prodihaag in Den Haag alsof het Verdrag van Straatsburg niet bestond en Mi Amigo voor niets naar Spanje was verhuisd), het zijn allemaal typische Delmare dingen die Delmare in mijn ogen uniek maakten en waardoor ik nog regelmatig een uurtje beluister. Epivan, De Leidsche Fles, Fons de Kanter, Auto van Nie, stuk voor stuk kenmerkende commercials uit die periode.

 

Ik meen overigens ook nog dat ik naar aanleiding van een oproep in een van de Delmare Clan-kranten gesolliciteerd heb als vrijwilliger ‘om te helpen met hand en spandiensten’ , maar dat ik in een brief van Gerard van Dam te jong werd bevonden. 16 was ik destijds. Die brief heb ik niet meer, maar ik werd wel bedankt voor het tonen van interesse in Delmare.

 

Toen ik eind juli 1979 terug kwam van vakantie uit Spanje was Delmare er niet meer, althans niet meer zo regelmatig als voorheen. Er was een ‘machtsovername’ geweest stond in het AD waarbij Gerard van Dam in het ziekenhuis was opgenomen. En het blad Weekend had 2 pagina’s ingeruimd voor Delmare onder de kop: “Weekend enterde Radio Delmare”.

 

Reanimeren

Het mocht allemaal niet meer baten. Hoezeer Johan Rood ook z’n best deed in z’n eentje om de zender in de lucht te houden en het ene correspondentieadres met het andere afwisselde (Café de Schouw Witte de Witstraat Rotterdam werd een postbus in Emmercompascuum), Delmare bleek niet meer te reanimeren. De Martina werd binnengevaren en aan de ketting gelegd.

 

Doorzettingsvermogen en idealisme

Begin 1980 ben ik naar Willemstad gegaan, waar het schip een stuk uit de kade lag en heb daar een aantal foto’s gemaakt. Dat was het einde van Radio Delmare. Delmare werd D.O.O., kwam met de Top 33 waar ik me natuurlijk gelijk op abonneerde en die ik allemaal bewaard heb en de Media Delmare verscheen. Maar dat was toch anders…. Radio Delmare was voor mij een zeezender die er in slaagde om na 1974, na het Verdrag van Straatsburg, in de lucht te komen en ook diverse periodes in de lucht te blijven. Niet al te lang helaas, maar wel met het doorzettingsvermogen en het idealisme wat me altijd heeft aangesproken en wat je na al die jaren nog terughoort in de programma’s!

 

Groeten

 

Jan van Paparazzi

 

vorige - 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - volgende

  • reaction_title_1 1

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...

Important Information

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Terms of Use, Privacy Policy en Guidelines.