Jump to content

Dossier Delmare: René Adama´s korte verblijf bij Delmare (12)


de redactie

5344 views

593fd60c5897a_01ReneAdama.thumb.jpg.11e2365fde09dd30c795e6c891dd1f0b.jpgHet was eind augustus 1979, dat ik via Carel Andriessen (Karel Lentink) uit Amersfoort samen met Victor Govert (Visser) uit Soest als René van Dijk aan boord van het zendschip van Radio Delmare probeerde te komen. Carel kende ik al jaren uit het kleine circuit van radiopiraten uit de buurt van Amersfoort en Soest. Voor Radio Delmare heb ik ooit de reclamespot voor REVOX ingesproken. Later nog meer spotjes………….

 

Radio Fantasy

Ik ben in Soest ooit Radio Fantasy en later samen met Carel, Radio Eemland begonnen. Ik zelf was in die tijd een echte zeezenderfreak. Ik luisterde altijd naar Radio Mi Amigo (vanaf de Mi Amigo) en later Radio Caroline. Ik ben in 1959 geboren en heb dus de zeezenders voor de Nederlandse kust voor 31 augustus 1974 heel bewust meegemaakt. Ik was een echte liefhebber van de zeezenders. De programma’s van met name Bart van Leeuwen, Peter van Dam, Marc Jacobs, Frank van der Mast, Rob Hudson en Paul de Wit spraken mij erg aan.

 

Verwarring

Natuurlijk wilde ook ik aan boord van een zendschip programma’s maken. Deze droom moest en zou uitkomen. Nadat eerder in de zomer van 1979 een poging om aan boord van de Martina te komen mislukte, heb ik later maar toen samen met Victor Govert opnieuw een poging ondernomen. Op een zaterdagavond eind augustus werden we op mijn huisadres in Soest door Carel opgehaald om naar het treinstation van Utrecht gebracht te worden. Carel betaalde de kaartjes naar het station van Maassluis waar we op een bepaalde tijd door Gerard van Dam opgehaald zouden worden. Gerard kwam echter niet op het afgesproken tijdstip. Carel nam de telefoon niet op in Amersfoort. Mobieltjes bestonden nog niet. Treinen reden niet meer, dus er zat niets anders op dan te wachten op de eerst volgende trein. Ook de politie was dit opgevallen, dus kwamen ze informeren naar onze aanwezigheid op dit station……. Met het smoesje dat onze visvrienden ons waarschijnlijk gemist hadden, lieten ze ons met warme koffie op het bureau bijkomen. De volgende morgen hebben we met de pest en de kou in ons lijf de trein terug naar Amersfoort genomen. Na overleg tussen Carel en Gerard zijn we een paar dagen later alsnog afgereisd, maar nu rechtstreeks naar Den Haag.

 

593fd60cce329_02zeesportvissen.png.1f0bf3ce4a8b3d6fc346164ebf15c4f2.pngAD: Sportvissen met de MS Mijntje

 

Sportvissen met de Mijntje

Gerard van Dam heeft ons na een overnachting in Den Haag voor dag en dauw in de binnenhaven van Stellendam afgezet. “Loop maar naar Piet van sportvissersboot de Mijntje en vraag of hij jullie bij de Martina af wil zetten…….” Later begrepen we waarom dit op deze manier gebeurde. Gerard had nog een “schuld” bij Piet en wilde hem om die reden niet ontmoeten. Piet bleek een echte zeebonk/visser met een hart van goud……. Na enig sputteren mochten we mee. Voor Gerard had hij niet veel goede woorden…………

 

Stoere sportvissers

Het was die dag door een krachtig zuidwesten wind een ruwe zee. Een groot aantal van de aanwezige sportvissers bleek hier ook later niet goed tegen te kunnen. Aan wal de grootste mond, later op zee zielige zeezieke wrakken. Ook Victor Govert hing al vrij snel over de reling en ook Piet voorspelde mij hetzelfde. Inderdaad na een klein uurtje varen, hing ook ik over de achter reling. Om mij heen zaten of lagen zielige hoopjes mensen van wat eens “stoere sportvissers” waren. Ik voelde mij echter zo snel weer goed, dat ik een van de hulpjes van Piet om een broodje kroket vroeg. De Mijntje was hiervoor uitgerust. Deze vraag bracht op het achterdek een hele kluwen mensen tijdelijk op de been om hun laatste restje maaginhoud ook in zee te krijgen. Een paar vroegen zelfs of ik gek was geworden……. Voor een paar zieke vissers heb ik die dag nog een behoorlijke hoeveelheid makreel uit zee gevist.

 

Piet van de Mijntje

We zijn deze dag twee keer vlak langs de Martina gevaren om over te stappen. Door de harde wind was dit helaas niet mogelijk. Duidelijk was wel, dat de hoeveelheid eten en drinken aan boord van de Martina te wensen over liet. De zendertechnicus Johan Rood liet dit in duidelijk “Nederlands” aan ons op de Mijntje merken………. Het eerste wat Piet van de Mijntje deed bij aankomst in de haven, was contact zoeken met een leverancier van levensmiddelen. Een uur later werden zakken vol eten en drinken gebracht………voor de mensen aan boord van de Martina. Dit hoefde hij helemaal niet te doen. Dit was de Piet die ik bedoelde. De Piet met het hart van goud. Die avond heeft Piet ons meegenomen naar een restaurant.

 

04.jpg.9546dfd5a8aa7a89b3673697d4f17b02.jpgDe Mijntje, zeesportvissen vanuit Stellendam

 

Bijna vermorzeld

Na een nacht aan boord van de Mijntje te hebben doorgebracht, gingen we de volgende morgen vroeg samen met een heel nieuwe groep sportvissers de Noordzee op. Hoewel de wind een stuk minder hard waaide, was de zee natuurlijk nog steeds flink ruw. Na een paar uur varen en vissen kwamen we bij de Martina. Al het eten en drinken werd aan boord gegooid. Helaas werd die ene zak met banden en cassettes door het eerder genoemde hulpje van Piet rechtstreeks de Noordzee ingegooid. Daarna gingen onze spullen van het ene schip op het andere. Zoals ik al schreef, was de zee nog steeds flink ruw. Bij mijn eerste poging om aan boord van de Martina te springen, gleed ik uit op de reling. Ik kon mij nog net aan het hekwerk vastklampen. Wat ik niet zag, maar wel voelde was dat de twee schepen mij bijna vermorzelde. Ik hing als een lap tussen twee schepen in. Ik hoorde gillende mensen en het gebulder van de motoren van de Mijntje. Piet zag gelukkig in een flits mijn situatie en gooide zijn schip in “de achteruit”. Sinds dat moment heb ik last van hoogtevrees………Mijn acrobatische toeren hebben de krant nog gehaald…….

 

Aan boord klimmen

Ik ben op dinsdag 21 oktober 1979, even na 11:00 uur, aan boord geklommen met hulp van een Engelse zendertechnicus Barry Lancaster. De Mijntje is na controle gelijk weggevaren. Johan Rood haalde meteen wat te drinken voor ons. Ik heb Johan helaas maar kort meegemaakt, maar ik herinner mij hem als een top gozer. Met de schrik in mijn lijf, pijn in mijn rug en een wederom zeezieke Victor ben ik om 12:00 uur achter de microfoon gekropen om het middagprogramma te presenteren. Tot 19:00 uur die avond heb ik aan een stuk door “gepresenteerd”. Presenteren kun je het haast niet noemen met gebrekkige studiofaciliteiten. Maar ook een zender die er regelmatig uitging vanwege slechte/goedkope diesel die de generator regelmatig liet stoppen. Johan was hier zo op ingespeeld, dat hij een storing aan de generator van verre aan hoorde komen. “o jee we gaan er weer uit”….hij vloog dan naar de generator en de zender, haalde een paar schakelaars om, deed nog dit en dat en we waren weer in de lucht.

 

Enorme golven

Het werd die avond zo “winderig” dat Johan mij voorstelde om vroeg te gaan slapen, zodat ik later die nacht enigszins uitgerust in de stuurhut een aantal uren de wacht kon houden. De wacht werd gehouden door een matroos/klusjesman, Johan en ik. De andere aanwezigen aan boord zijnde Victor en de Engelse zendertechnicus waren te ziek om uit hun ogen te kijken. Ik heb die nacht de hoogste golven gezien. Het waren enorme golven maar de Martina bleef mooi, maar vooral ook stabiel op haar plek op de Noordzee liggen. De volgende morgen bleken zowel Radio Caroline vanaf de MV Mi Amigo als Radio Mi Amigo vanaf de MV Magdalena niet in de lucht. Aan het begin van de middag hoorden we, dat Radio Caroline weer in de lucht was. Later gevolgd door Mi Amigo. Aan boord van de Martina was niets te doen, omdat de generator niet op te starten bleek. Van de storm had ons schip zich niets aangetrokken…..

Net als bij beide andere schepen kregen ook wij die dag bezoek van straaljagers, die pas tot je doordrongen als ze al voorbij waren.

 

Mee terug varen

Rond 15:00 uur kwam ook de Mijntje weer in zicht met al weer een nieuwe groep vissers op weg naar de thuishaven Stellendam. Omdat Johan niet verwachtte snel weer in de lucht te zijn, heeft hij Victor, de Engelse zendertechnicus en mij voorgesteld om met de Mijntje mee terug te varen. Dit moest zo snel gebeuren dat ik mijn tas met reserve kleding, slaapzak en fototoestel aan boord heb moeten laten. Ach, ik kom snel weer terug………Ik heb mijn spullen nooit meer teruggezien.

 

100 gulden

Piet heeft ons in Stellendam (in vol vertrouwen) 100 gulden meegegeven voor de bus, trein en eten. Op de dag dat het afscheidsprogramma van Rob Hudson en Paul de Wit op Caroline werd uitgezonden ben ik de 100 gulden (met een fles drank) bij Piet terug gaan brengen…..

 

05.jpg.8a9c580875124ab746b5a543197fd12a.jpg

Broadcast Facilities Nederland

Sinds 1979 heb ik van alles voor en achter de microfoon gedaan. Vanaf 1980 ben ik in dienst van eerst Radio Nederland Wereldomroep en vanaf 1995 BFN (Broadcast Facilities Nederland). Sinds een paar jaar ben ik directeur van BFN.

 

BFN levert mensen (technici) en middelen (studio´s en apparatuur) voor radio en televisie programma´s. Onder het motto ‘Van Idee tot CD’ bestrijken de werkzaamheden van BFN het gehele terrein van opname tot uitgave. In opdracht van platenmaatschappijen en omroeporganisaties, maar ook particulier, kunnen de opnames op locatie, dan wel in akoestisch perfecte studio’s worden gemaakt. Daarnaast beschikt BFN over een eigen opnamestudio, die bij uitstek geschikt is voor registraties van orkestwerken. Onze belangrijkste klanten zijn Wereldomroep en de meeste publieke omroepen. Sinds een paar jaar bouwen wij ook radio studio´s in Nederland, maar vooral ook daarbuiten. Radio 100 in Denemarken is zo´n voorbeeld.

 

René Adama

Hilversum

 

vorige - 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - volgende

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...

Important Information

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Terms of Use, Privacy Policy en Guidelines.