Spring naar bijdragen

Nederland

  • artikelen
    4898
  • opmerkingen
    1026
  • weergaven
    612597

Auteurs van dit blog

Regels voor betalingen voor medewerking aan programma’s bij de publieke omroep


de redactie

644 weergaven

NPO.png.377a1c6a79fb57ade0b8c6f41f7947bd.pngRegels voor betalingen voor medewerking aan programma’s bij de publieke omroep treden op 1 januari 2018 in werking. De regels zijn bedoeld om de onafhankelijkheid van de publieke omroep verder te verankeren en te borgen. De nieuwe regels zijn een onderdeel van de nieuwe Governancecode Publieke Omroep 2018 die op 1 januari 2018 in werking treedt.


Journalistiek
Mensen die in een journalistiek radio- of tv-(onderzoeks-)programma figureren, bijvoorbeeld in een documentaire, mogen niet voor hun verhaal worden betaald. Zij kunnen wel in aanmerking komen voor vergoeding van gemaakte onkosten op basis van een door de omroep goedgekeurde declaratie en met overlegging van bonnen waaruit de gemaakte onkosten ondubbelzinnig blijken.

 
Talkshows
Ook komen er spelregels voor betaling van gasten van talkshows. Omroepen moeten onder de nieuwe code vastleggen wanneer en hoe zij gasten, waaronder deskundigen en ‘side kicks’, in onder meer talkshows, financieel tegemoetkomen. Onkosten kunnen sowieso worden vergoed, maar ook hier op basis van een door de omroep goedgekeurde declaratie en onder overlegging van bonnen waaruit de gemaakte onkosten ondubbelzinnig blijken.

 

De omroepen moeten een regeling opstellen over de betaling voor medewerking aan programa’s.


Code 1 januari van kracht
De code gaat in per 1 januari 2018. De code bevat zeven principes en hun uitwerking en gaat uit van het beginsel “pas toe of leg uit”. Sinds de eerste Code in 2006 wordt het toezicht uitgeoefend door de Commissie Integriteit Publieke Omroep (CIPO). Deze Commissie is tot nu toe onderdeel van NPO. Omdat CIPO ook toezicht houdt op NPO zelf heeft de raad van bestuur van de NPO besloten binnen de wettelijke mogelijkheden CIPO los te koppelen van de NPO-organisatie en verder te laten gaan als Stichting Integriteit Publieke Omroep (SIPO) met een grotere betrokkenheid van de omroepen. Dit zal in het eerste kwartaal van 2018 zijn beslag krijgen.

  • Vind ik leuk 1

0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.