Spring naar bijdragen

Auteurs van dit blog

Joop van den Ende: "Wees zuinig op publieke omroep"

de redactie

248 weergaven

“Politiek, wees zuinig op de meest bijzondere publieke omroep van Europa.” Dat zei cultureel ondernemer Joop van den Ende vandaag in een lezing bij de presentatie van de rapportage Maatschappelijke waarde in het Haagse Mauritshuis. In de rapportage laten NPO en omroepen zien wat hun maatschappelijke waarde is voor Nederland.


Aan het begin van zijn betoog benadrukte Joop van den Ende dat hij in alle onafhankelijkheid sprak. “Ik word niet betaald door de publieke omroep, ik ben vrij om te zeggen wat ik wil.”


Van den Ende hield een vurig pleidooi richting Den Haag: “Laat niet ieder Kamerlid iets over programma’s roepen. Stop met het populistische gepraat en stel een minister aan die weet wat media betekent. Geef meer geld, want anders is de publieke omroep over drie, vier jaar een zielig kind.”


De ondernemer noemde het belachelijk dat een ochtendprogramma in mei stopt en pas in september weer begint en dat het Journaal wordt herhaald uit geldgebrek. “Als je verder gaat bezuinigen, wordt het nog armlastiger. En vergeleken met het buitenland zijn de budgetten al schrikbarend laag.”


“We praten over spioneren, over Rusland en maken ons druk over van alles, maar een Amerikaans bedrijf als Facebook weet alles van ons. De Amerikaanse media-industrie is leading en als we niet opletten wordt daar straks onze smaak bepaald op gebied van kunst en cultuur. De publieke omroep moet een kans krijgen.”


Ook richting Hilversum had Van den Ende nog een boodschap: “De omroepen moeten nog meer een coalitie vormen. Jullie beseffen niet hoe bijzonder jullie zijn, met al die gezichten die iedereen kent, al die kennis op redacties, bij journalisten, directeuren, enzovoort. De beste content van ons land komt al tachtig jaar bij de publieke omroep vandaan.”


Bron: NPO
Foto: Joop van den Ende 2018 (foto Jan Arkesteijn)6 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

cdb

Geplaatst (bewerkt)

Niet alleen de heer Joop van den Ende, maar ook de meeste mensen bij de omroepen en heel veel onder politiek Den Haag. Maar ja, geld. Altijd maar dat geld.

bewerkt door cdb

Deel deze opmerking


Link naar opmerking

"“Politiek, wees zuinig op de meest bijzondere publieke omroep van Europa.”

 

Kent hij ze dan allemaal?

 

"Ik word niet betaald door de publieke omroep, ik ben vrij om te zeggen wat ik wil.”

 

Iedere inwoner van Nederland als ik het goed begrijp.

 

"stel een minister aan die weet wat media betekent"

 

Nou veel succes met het zoeken ernaar toegewenst.

 

"Geef meer geld"

 

Heeft Shula je dat ingefluisterd?

 

"De ondernemer noemde het belachelijk dat een ochtendprogramma in mei stopt en pas in september weer begint"

 

Een testbeeld is misschien interessanter? 😉

 

"“We praten over spioneren, over Rusland en maken ons druk over van alles"

 

Ja, nou en?

 

"maar een Amerikaans bedrijf als Facebook weet alles van ons"

 

Dat is dan grotendeels je eigen schuld.

 

"De Amerikaanse media-industrie is leading"

 

Lijkt mij gewoon (heel) logisch.

 

" en als we niet opletten wordt daar straks onze smaak bepaald op gebied van kunst en cultuur."

 

Zou dat nou (echt) zo heel erg zijn?

 

"De publieke omroep moet een kans krijgen.”

 

Ze hebben kansen genoeg.

 

"“De omroepen moeten nog meer een coalitie vormen."

 

Ha,ha,ha.

 

"Jullie beseffen niet hoe bijzonder jullie zijn, met al die gezichten die iedereen kent"

 

Wat een overschatting.

 

" al die kennis op redacties, bij journalisten,"

 

Zou heel goed van pas kunnen komen op één (hoogstens) twee tv-kanalen voor de publieke omroep.

 

"De beste content van ons land komt al tachtig jaar bij de publieke omroep vandaan.”

 

Als dat (echt) zo zou zijn, waarom ben ik dan al jaren geen kijker meer?

 • Bedankt 1

Deel deze opmerking


Link naar opmerking

Dag Robin,

 

je schrijft:

"Als dat (echt) zo zou zijn, waarom ben ik dan al jaren geen kijker meer?'

 

Ik heb geen idee, maar dan mis je toch een hoop.

Kijk je dan wel naar de commercie? ( wat een armoede…….)

 • Bedankt 1

Deel deze opmerking


Link naar opmerking
1 uur geleden zei Juul:

je schrijft:

 

"Als dat (echt) zo zou zijn, waarom ben ik dan al jaren geen kijker meer?'

 

Ik heb geen idee, maar dan mis je toch een hoop.

 

 

Och een mens leeft maar 24 uur per dag en moet toch keuzes maken en via Internet is er genoeg (beter) alternatief amusement en info/nieuws te vinden.

 

1 uur geleden zei Juul:

Kijk je dan wel naar de commercie?

 

Nee ook niet.

 

Om het iets te nuanceren.

Ik leef natuurlijk niet alleen op deze wereld en als je familie/vrienden/kennissen wel eens TV (publieke omroep) kijken moet je wel eens (noodgedwongen) meekijken.

 

Of als er (heel af en toe) eens iets echt spraakmakends heeft plaatsgevonden, kun je het natuurlijk altijd terugkijken.

 

Wat ik wel elke dag volg is de site nos.nl/nieuws ( dus toch een beetje publieke omroep ;-)) als tegenhanger van de div Nederlandse en buitenlandse blogs, kranten en andere nieuwssites.

 

 

Deel deze opmerking


Link naar opmerking

Een herhaling op zondagavond van een show van zaterdagavond is niet erg verheffend.

En die verjongingsdrang: amusement mag alleen als het jongeren aantrekt, zo is het beleid.

Dus er is nergens amusement voor ouderen, want de commercielen doen daar ook niet aan. De NPO voor iedereen, niet dus. 50 + en man en wegwezen aub (gelukkig is de praktijk anders met sport etc).

Deel deze opmerking


Link naar opmerking

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden


 • Blog reacties

  • Ter aanvulling op bovenstaand artikel zijn dit de streams van de themakanalen van JOE:   Joe 70s               http://icecast-qmusic.cdp.triple-it.nl/JOEfm_be_70s_128.mp3 Joe 80s               http://icecast-qmusic.cdp.triple-it.nl/JOEfm_be_80s_128.mp3 Joe Top 2000      http://icecast-qmusic.cdp.triple-it.nl/JOEfm_be_t2000_128.mp3            Gr,  Melle      
  • Nog altijd wordt er  dus over de Borkum Riff gesproken, maar het schip heeft haar naam gewijzigd  in  'Veronica'. Ik snap de volharding niet om het anders te noemen. Op de website soundscapes van Hans Knot vond ik meer informatie over de  reden voor vervanging van het zendschip. Ik heb de oorspronkelijke naamgeving Borkum Riff aangepast in Veronica.    ...In 1964  werd besloten  de ' Veronica'  te vervangen door de "Norderney". Op het eerste gezicht leek dit besluit ietwat vreemd, aangezien de 'Veronica' altijd was beschreven als een enorm sterk en solide schip, terwijl de "Norderney" bijvoorbeeld helemaal geen motor had. Bull Verweij zei hierover in een interview met Hans Knot en Jelle Boonstra:   Een motor had de "Borkum Riff" ook niet. Het schip had een stoommachine en die is er uitgehaald. Achteraf doodzonde want het was een prachtmachine, een juweel. Toen we uit Duitsland weggingen zijn we nog wel met de stoommachine uitgevaren en moesten dus voor vertrek ook nog kolen bunkeren.   Bovendien moest de 'Veronica' vervangen worden. Er waren plannen voor een sterkere zender en op de "Norderney" was er meer ruimte voor een zenderkamer en zo meer. De "Norderney" werd dus aangeschaft want ook de jaren gingen tellen voor de 'Veronica'.   Het schip was gebouwd in 1911 en begon toch diverse gebreken en gaten te krijgen. Bovendien werd er nooit een haven aangedaan. Voordat we destijds Emden verlieten werden er op de huid allemaal voorzorgsmaatregelen aangebracht om doorroesten te voorkomen. Er was namelijk nogal behoorlijk veel koper op het schip en in combinatie met ijzer kon dit veel problemen opleveren. De zinkplakken die waren aangebracht, waren na een paar jaar gewoon door invloed van het energieveld van de zender al helemaal weg.   We hebben toen eerst overwogen om de "'Veronica' naar een dok te laten slepen, maar dit kostte zoveel zenddagen dat we besloten een nieuw schip aan te schaffen. We zijn zelfs nog in onderhandeling geweest met Verolme om een drijvend dok op de Noordzee neer te leggen om daar de 'Veronica' in te laten herstellen...   http://www.icce.rug.nl/~soundscapes/VOLUME06/Borkum_riff.shtml   Mijn conclusie is dat met name de aanwezigheid van veel koper en natuurlijk ook de zender voor een versnelling van de corrosie hebben gezorgd. Zoutwatergehalte ,zuurstof, stroomsnelheid zijn andere variabelen die een rol hebben gespeeld. Normaal gesproken verdwijnt er ongeveer 0.15 mm ijzer door corrosie. Dit proces wordt  verdrievoudigd door de andere genoemde factoren en dan verdwijnt er bijna een halve millimeter staalplaat per jaar.     Salut Leendert
  • En hier is dan de brief van Paul Acket waar Hans over schrijft, "en die kwam in 2005 in ons bezit". Deze kwam uit het archief van oom Bull. Als Hans 'em gewoon had neer gezet hier had ie niet alles over hoeven typen........hi   https://pixeldra.in/u/1sDphF             Inderdaad, want na 18 april had het geen zin meer.
  • De spotjes, ter ondersteuning van de demonstratie, werden niet vele malen per dag wekenlang massaal op de 538 meter gedraaid, maar één week op de 259 meter, destijds in gebruik door Radio Veronica.
 • Doneer

  Ondersteun Radiotrefpunt en Radio Erfgoed.

  Wij waarderen elke donatie!

  Donate Sidebar by DevFuse
×

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze site ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid, en We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat.