Spring naar bijdragen

Wethouder Rachid Guernaoui opent Haagse Radioweek


Harmen

1393 weergaven

Vandaag heeft wethouder van mediazaken Rachid Guernaoui de Haagse Radioweek in COMM aan de Zeestraat geopend. Tijdens de radioweek wordt er vanuit het museum live radio gemaakt. De week staat in het teken van de radiogeschiedenis, waarin Den Haag een cruciale rol speelt. Zo werd 100 jaar geleden de eerste reguliere radio-uitzending verzorgd vanuit Den Haag verzorgd door ingenieur Hanso Idzerda. Legendarisch zijn ook de Haagse radiopiraten uit de jaren 70 en 80.

 

Enthousiaste radiomakers zijn al jaren druk bezig de hoogtepunten uit deze tijd vast te leggen in het Haags Radio Archief. De rijke historie moet uiteindelijk, zo willen de initiatiefnemers, een permanente plek krijgen. Komend jaar is daarom in COMM al een tijdelijke tentoonstelling te zien over de Haagse radio, in de toekomst moet de collectie een permanente plek krijgen in COMM of wellicht in het nieuw te huisvesten popmuseum.

 

Voor de Haagse radioweek komen tal van grootheden uit het Haagse radioverleden nog een keer naar de studio om radio te maken. Veel bekende radio-dj’s begonnen hun carrière bij de Haagse piratenzenders. De zenders genoten in de jaren 70 en 80 een enorme populariteit, die tot ver buiten de stadsgrenzen reikte. Den Haag was de radiostad. Het aanbod was enorm, van grote commerciele zenders als Radio Centraal een Hofstad Radio, tot speciale bingozenders, waar regelmatig bedragen tot wel 10.000 gulden werden weggegeven. De laatste jaren leeft de radiocultuur van weleer weer op, mede dankzij de mogelijkheden om online uit te zenden. Veel zenders uit het verleden zijn inmiddels weer via internet te horen.

 

Van 8 september tot en met 16 september worden dagelijks programma’s gemaakt in COMM. De radiostudio is opgebouwd in de hal van het museum, die voor iedereen gratis toegankelijk is.  

 

Michel Rogier (CDA): ‘Den Haag heeft een zeer rijke radiogeschiedenis in Nederland en ver daar buiten. Het verhaal van pionieren, experimenteren, exploiteren van nieuwe technieken, verspreiden van muziekcultuur, helden daden en bakermat van de commerciële omroepen dat meer dan de moeite waard is om door verteld te worden’.

0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.