Spring naar bijdragen
  • Podcast

Auteurs van dit blog

Hallo Hier Hilversum: Podcast over 100 jaar radio

de redactie

501 weergaven

Met de lancering van de podcastserie Hallo Hier Hilversum op dinsdag 6 november geeft NPO Radio 1 de aftrap voor het honderdjarig jubileum van de radio. In 2019 bestaat de radio in ons land een eeuw.
 

In Hallo Hier Hilversum bespreken Vincent Bijlo (“Ik ben hartstochtelijk radiomaker, radiorecensent en radioliefhebber”) en oud-NPO Radio 1-presentator Ger Jochems legendarische programmafragmenten en stemmen uit de rijke geschiedenis van de Nederlandse radio.
 

“De radio is onze metgezel, elke dag, maar de ether is vluchtig. Tijd voor 100 jaar uitzending gemist. Van Waterhoogten tot Hersengymnastiek, van Negen Heit De Klok tot G.B.J. Hiltermann, van Joost Den Draaijer tot Edwin Evers. Fris je geheugen op en hoor met oren van nu hoe het toen klonk”, aldus Bijlo.
 

De podcastserie Hallo Hier Hilversum is een initiatief van NPO Radio 1 in samenwerking met NTR en Beeld en Geluid. Op dinsdag 6 november – de 99e verjaardag van de radio – verschijnt de eerste aflevering. Daarin duikt het Hallo Hier Hilversum-duo in het fenomeen kinderradio. “Het is de radio waarmee Ger en ik zijn grootgebracht. Weet je bijvoorbeeld dat Antoinette van Dijk in 1924 het AVRO Kinderuurtje begon? En wat dacht je van Paulus De Boskabouter, Kleutertje Luister en het Borat Kinderhoekje?”
 

Hallo Hier Hilversum is vanaf dinsdag 6 november te beluisteren via de bekende podcastplatforms en nporadio1.nl/podcasts. Wekelijks verschijnt een nieuwe aflevering die podcastabonnees vanzelf toegestuurd krijgen.
 

Op 6 november 1919 bracht Hanso Idzerda het allereerste radioprogramma voor publiek in de ether. Honderd jaar later is de radio nog altijd een populair medium. Dagelijks luisteren 3,8 miljoen mensen in ons land kortere of langere tijd naar een publieke radiozender. NPO Radio besteedt komend jaar op verschillende manieren aandacht aan 100 jaar radio.

  • Vind ik leuk 1


5 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

De eerste experimentele zendinstallatie van de NSF. Bron:Hallo hier Hilversum, Huub Wijfjes, 1985

 

image.thumb.jpeg.56e13d3b62fc535954a86e85923fdccc.jpeg

 

 

  • Vind ik leuk 1

Deel deze opmerking


Link naar opmerking
2 uur geleden zei Juul:

Was bij mijn ouders om de hoek in Hilversum.

Hoe kan het zo lopen. Heel interessant allemaal. Een boek en een podcastserie. Mooi hoor.

Deel deze opmerking


Link naar opmerking

Ik heb de moeite genomen een paar afleveringen te beluisteren inclusief een deel over zeezenders. Wat een kinderlijke kleuters die Bijlo en Jochems. Los van alle feitelijke onjuistheden. Ik ben afgehaakt. Alleen al de gedachte dat er 100 afleveringen komen...…..

bewerkt door Albatrosstudio

Deel deze opmerking


Link naar opmerking

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze site ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid, en We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat.