Jump to content

Column Edwin Wendt: Imago probleem 3FM zegt niets over kwaliteit


de redactie

2159 views

De radiozender die ooit in populariteit het vlaggenschip van de publieke omroep was, 3FM – heeft een absoluut dieptepunt in populariteit bereikt. Dit leidt tot veel leedvermaak op de sociale media. Helaas wekt het merendeel van de ‘reaguurders’ niet de indruk de zender in de afgelopen jaren nog wel eens beluisterd te hebben. Inderdaad, 3FM heeft een stevig (imago-) probleem, omdat kennelijk niemand de zender weet te vinden. De radiobaas van de NPO, Jurre Bosman, heeft aangekondigd dat hij dit jaar gaat ingrijpen.


Daadkracht, staat altijd goed op je cv. Daarbij wordt eraan voorbijgegaan dat 3FM een duidelijk alternatief biedt voor de hitjes op de commerciële zenders, met uitzondering van het vorig jaar herrezen KINK FM.


Wat 3FM doet, is verwant aan wat KINK laat horen, al moet worden gezegd dat het profiel van KINK ('festivalmuziek') duidelijker is. Dat station heeft dan ook geen erfenis mee te torsen dat ‘vroeger alles beter was’. 
Op KINK gidsen Michiel Veenstra (ex 3FM), Tim op ’t Broek en Femke van der Veen hun luisteraars door het alternatieve muziekaanbod. Op 3FM bieden met name Eva Koreman, Vera Siemons en Sagid Carter in de avonduren zeven dagen per week een prachtige staalkaart van relevante nieuwe pop, rock en dance, van plaat en live in de studio. Met passie en verstand van zaken. 


Daarnaast heeft de zender een recente pedorel van een daarna direct ontslagen jock in haar voordeel omgedraaid door te komen met - in zijn voormalige zendtijd - een reeks themaprogramma 's over jongerenonderwerpen (seks, relaties, onzekerheid). Heel triest als deze zender wordt afgerekend op de luistercijfers en de onwetendheid van teveel kennelijk onverschillige mensen.


De ‘architect’ van dit nieuwe 3FM Sharid Alles heeft de cijfers tegen en zal vroeg of laat wel moeten opstappen of de eer aan zichzelf houden. Dat zou heel zonde zijn. Het is – om maar iets te noemen – aan haar te danken dat de drie jaar geleden door toenmalig 3FM-jock Roosmarijn Reijmer geuite hartekreet dat er ook eens ruimte moest komen voor vrouwelijke jocks niet meer van toepassing is. Anno 2020 is de helft van de totale 3FM-zendtijd door vrouwen ingevuld. Inderdaad, voer voor de zuurpruimen, die roepen dat deejay geen vrouwenberoep is. Zoals burgemeester, Kamerlid (of zelfs stemgerechtigde) dat eerst ook niet waren? Want Eva, Sagid, Vera, Jorien en Angelique zijn géén excuus-Truusjes, maar vrouwen met verstand van zaken en liefde voor de muziek, waarbij de een (Sagid, Eva) wat beter dan de ander in staat is die liefde op de luisteraar over te brengen. Werkvolk en talenten door en naast elkaar. ’t Zijn net mannen, zou je zeggen. 


Als baas Sharid Alles inderdaad weg gaat of weg moet, is te hopen dat een opvolger in ieder geval die avonden intact laat. De pogingen van Alles om die muziek te laten doorstromen naar de daguren (wat wel degelijk gebeurt) worden kennelijk onvoldoende op waarde geschat. Omdat radio nu eenmaal slow business is.

 

Edwin Wendt, 22 februari 2020.

  • reaction_title_1 2

8 Comments


Recommended Comments

" omdat kennelijk niemand de zender weet te vinden."

 

-Lijkt mij sterk, meestal gaat het zo, je luistert (even) naar een radiostation, bevalt het je , dan blijf je (door) luisteren, zo niet, dan ga je naar een volgend (ander) radiostation luisteren.-

 

"De radiobaas van de NPO, Jurre Bosman, heeft aangekondigd dat hij dit jaar gaat ingrijpen."

 

-Dat is toch veel(s) te laat, In principe is het trekken aan een dood paard, maar met een heel drastische aanpak kan het misschien nog lukken, gaat dan wel ten koste van de (zeer) hoge luistercijfers van NPO Radio 2.- 

 

 

 

 

  • reaction_title_1 1
Link to comment

'omdat kennelijk niemand de zender weet te vinden'

 

Dus als niemand Coca Cola meer koopt (zo populair was Hilversum 3 ook ooit) dan komt dat omdat niemand het bij Albert Heijn etc. meer weet te vinden.

 

Nee, het komt gewoon omdat het niets meer voorstelt en er totaal geen behoefte (meer) aan is. Dus snel uit haar lijden verlossen (=opheffen) en de FM zenders naar NPO Radio 5

Link to comment

Het is gewoon weg te slecht nu al een aantal jaren op 3FM daar helpt niks meer wat ze ook proberen. Na het overstappen van de bekende namen die 3FM groot maakte is wat er nu zit echt niet betrokken bij de luisteraar.

Link to comment

Zoals ik al schreef:

 

"Helaas wekt het merendeel van de ‘reaguurders’ niet de indruk de zender in de afgelopen jaren nog wel eens beluisterd te hebben"

 

Veel plezier met Radio 10. 

 

 

Link to comment
47 minuten geleden zei rauhfaser:

 

"Helaas wekt het merendeel van de ‘reaguurders’ niet de indruk de zender in de afgelopen jaren nog wel eens beluisterd te hebben"

 

Komt omdat we de zender niet kunnen vinden. 😉

  • reaction_title_3 1
Link to comment

De programmering van 3FM is te oubollig voor jongeren en niet alternatief genoeg voor het platenkopende publiek. Verder zijn de programma's zelf eenheidsworst en spreken de DJ's niet aan. 3 had vroeger voor iedereen wat, maar tegenwoordig  zijn er zoveel (internet)zenders dat iedereen wel een station kan vinden dat toegespitst is op hem of haar. Daar is 3FM het slachtoffer van geworden. Het probleem met 3FM is niet dat het een slechte zender is maar dat het een saaie zender is.

Link to comment

Het 'platenkopende publiek' is ook wel heel klein geworden, zeker in die leeftijdscategorie. Veel jongeren zitten niet meer aan de radio of bij de draaitafel of cd-speler, maar alleen nog op hun telefoon of laptop. Dan zijn Spotify en YouTube voor de hand liggende keuzes.

 

Kink FM is leuk bezig, maar bereikt waarschijnlijk nog veel minder luisteraars dan 3FM.

 

Toch vind ik het goed dat 3FM er is,  voor het draaien van nieuwe popmuziek, met ook nogal wat aandacht voor Nederlandse bandjes. Het trekt nog altijd meer luisteraars dan bv Sublime of BNR.

 

  • reaction_title_1 1
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...

Important Information

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Terms of Use, Privacy Policy en Guidelines.