Spring naar bijdragen

RadioReuzen over de zeezenders, morgen in BertOp5


de redactie

981 weergaven

Het was het begin van de muziekradio in Nederland: de komst van Radio Veronica en andere zeezenders die begin jaren 60 die vanaf schepen net buiten de territoriale wateren radioprogramma’s uitzonden. Dat begon allemaal rommelig en ongeorganiseerd, maar na een paar jaar werd, naar Amerikaans voorbeeld, de horizontale programmering ingevoerd, met een muziekformat en een hitlijst. En er kwam vormgeving: jingles en tunes. Op 31 augustus 1974 stopte het avontuur voor Veronica, sommige andere zenders gingen nog door. Het is onmogelijk om de hele geschiedenis in 50 minuten te behandelen. Toch doen we een poging in een gesprek met Ad Bouman die werkte als technicus bij Veronica. Hij weet ook veel over de andere zenders en maakt nog steeds wekelijks zijn beroemd geworden Adje Bouman Top Tien op 192radio.nl.


Bouman vertelt over het belang van stationsherkenning met behulp van vormgeving, Veronica liep daarbij bepaald niet voorop. Hij verklaart ook het succes van Veronica ten opzichte van de ‘traditionele radio’ die op Hilversum 1, 2 en later 3 werd gemaakt. “We hadden natuurlijk de mazzel dat ze daar een ratjetoe van maakten. Dus luisteraars haakten gelukkig snel weer af en kwamen terug. Als ze dat meteen heel goed hadden aangepakt had het er allemaal wel eens heel anders uit kunnen zien.”


Ook legt Ad Bouman uit waarom de ontvangst van de zeezenders op de Veluwe zo slecht was. Niet alleen Radio Veronica, maar ook Radio Caroline, Radio Mi Amigo, Radio Noordzee Internationaal en Radio 227 komen voorbij in het gesprek. Natuurlijk zijn er veel programmafragmenten en vormgeving van de verschillende zenders te horen. De zeezenders waren nog niet aan bod geweest, hoog tijd voor een aflevering over deze legendarische radio.


En waarom klinken de eerste stereo-platen zo gek? Met gitaren en drums op links, bas en tamboerijn op rechts en de zang er keihard overheen?


BertOp5 staat iedere week stil bij bijzondere radio, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Jingleweb.nl. En regelmatig in de vorm van een uitgebreide podcast. In de radio-uitzending van BertOp5 is donderdag een verkorte versie te horen de podcastaflevering over regionale radio. De volledige montage inclusief programmafragmenten verschijnt donderdag na de uitzending als aflevering 34 in de podcastserie RadioReuzen.

 
Eerder al maakte Bert Kranenbarg in deze serie portretten over ondermeer Met het oog op morgen, Cappuccino van Sjors Fröhlich, De Meurders Methode over Felix Meurders, Ochtendshows met Edwin Evers, de Arbeidsvitaminen, Radionieuws en Hitlijsten. Al deze gesprekken zijn als uitgebreide podcast terug te luisteren via nporadio5.nl/RadioReuzen en de bekende podcastkanalen.


BertOp5 over zeezenders, met Ad Bouman, donderdag 28 oktober, 16-18 uur, KRO-NCRV, NPO Radio 5.

0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.