Spring naar bijdragen

Willem van Kooten over Joost den Draaijer in RadioReuzen, donderdag in KRO-NCRV’s BertOp5


de redactie

425 weergaven

Het is zo ver, deze RadioReus mag niet ontbreken in de podcastserie. “Hij is de pionier, hij heeft het uitgevonden. Wij hebben het allemaal van hem geleerd” zegt Frits Spits over Willem van Kooten, ofwel discjockey Joost den Draaijer. Hij begon als invaller bij Veronica, werd programmaleider, vertrok na een conflict over een eigen plaatje en werkte daarna voor de VPRO op Hilversum 3 en tegelijkertijd voor Radio Noordzee Internationaal. Daarna maakte hij de voorganger van De Avondspits voor de NOS: Joost Mag Niet Eten. In aflevering 41 van RadioReuzen vertelt Willem van Kooten uitgebreid over zijn radiotijd en rekent hij af met verhalen die al jaren over hem verteld worden.

 
Zo lees je overal dat Van Kooten in 1964 naar Amerika ging en terugkwam met het idee voor Nederlandstalige jingles en de Top 40. “Onzin, dat schreef een journalist en die schrijven elkaar na, vriend.” In RadioReuzen legt hij uit hoe het wel zit.


Willem van Kooten veranderde de radio door de stijf voorgelezen teksten te vervangen door presentatie uit de losse pols. “Dat was geen inzicht hoor, maar bittere noodzaak….”


Hij reageert ook op de verontwaardiging die er was dat hij niet alleen discjockey was, maar ook een platenmaatschappij had. ”Hoezo? Ik was al tien jaar beroemd als platenbaas, naast mijn hobby als discjockey.”


Die ‘hobby’ stopte, maar Van Kooten heeft het radiomaken niet gemist. “Ik had het druk genoeg, ik wilde ook wel eens thuis zijn en ongestoord naar Amerika kunnen.”
 

Meer dan tien jaar radiogeschiedenis in deze aflevering van RadioReuzen, ook over Ferry de Groot en Hans Hogendoorn. Over hoe Willem van Kooten John de Mol “van de straat gehaald heeft”. En hoe zijn radioloopbaan begon bij de NCRV!


Eerder al maakte Bert Kranenbarg in deze serie portretten over ondermeer Met het oog op morgen, Cappuccino van Sjors Fröhlich, De Meurders Methode over Felix Meurders, Ochtendshows met Edwin Evers, de Arbeidsvitaminen, Radionieuws en de Dik Voormekaarshow. Al deze gesprekken zijn als uitgebreide podcast terug te luisteren via nporadio5.nl/RadioReuzen en de bekende podcastkanalen.
 

BertOp5 met Willem van Kooten, donderdag 29 juni 2023, 16:00-18:00 uur, KRO-NCRV, NPO Radio 5.

  • Vind ik leuk 1

0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.