Jump to content

Frederieke Leeflang volgt Shula Rijxman op als voorzitter NPO


de redactie

2242 views

Frederieke Leeflang wordt de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Zij volgt Shula Rijxman op, die per 1 januari 2022 haar zittingstermijn als voorzitter afrondt. “Het is een enorme eer voor mij om samen met de omroepen ons publieke bestel voor alle kijkers en luisteraars de toekomst in te loodsen”, aldus Frederieke Leeflang.

 
Frederieke Leeflang (52) is momenteel managing partner bij Deloitte Legal. Zij heeft zeer ruime bestuurlijke ervaring, onder meer als voorzitter van de raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ), vicevoorzitter van de raad van toezicht van KWF Kankerbestrijding, voorzitter Audit Advisory Committee Algemene Rekenkamer en lid van de raad van toezicht van het RadboudUMC.


Leeflang noemt het een voorrecht om voorzitter te worden van de NPO: “De publieke omroep heeft een sterke positie in het Nederlandse medialandschap, maar het is een dynamische omgeving waarin de NPO zich bevindt. Juist in deze tijden met veel maatschappelijke vraagstukken is een heldere positionering en pluriformiteit van de publieke omroep voor de toekomst van groot belang, zowel organisatorisch als qua inhoud. Ik wil er als voorzitter van de NPO zijn voor de hele publieke omroep en samenwerken met onze omroepen, makers en het bredere maatschappelijke speelveld. Ik zie er enorm naar uit om daaraan mijn steentje bij te dragen.”

 
De nieuwe voorzitter is benoemd op voordracht van de raad van toezicht van de NPO, onder voorzitterschap van Tjibbe Joustra. De vacature werd opengesteld wegens het einde van de maximale termijn van de huidige voorzitter per 1 januari 2022.

 
Raad van toezicht-voorzitter Joustra roemt de bestuurlijke kwaliteiten van Frederieke Leeflang: “Ze heeft geen directe ervaring in de mediawereld, maar brengt ruime bestuurlijke ervaring, verbindend leiderschap en een onbevangen vernieuwende blik mee wat de raad van toezicht als belangrijkste criteria had gesteld. De NPO is een passievolle en professionele organisatie met zeer sterke teams op Audio en Video. Leeflang is analytisch sterk en vertaalt dit in concrete acties en verbindt door haar leiderschap. Bovendien heeft ze duidelijk oog voor intermenselijke verhoudingen, hecht aan dialoog en heeft een sterke affiniteit met de publieke omroep.”


Afbeelding: Frederieke Leeflang (foto NPO)
 

8 Comments


Recommended Comments

Beroepsmanager, zo te zien. Tandpasta of verzekeringen of de VPRO, maakt niet uit. Indrukwekkend cv, als ze mij in dat gesprek zouden vragen of ik affiniteit met mijn beoogde nieuwe werkgever had, zou ik ook ja zeggen.

Edited by rauhfaser
  • reaction_title_1 3
Link to comment

En voor haar  weer een 'still to do' van de bucketlist afstrepen. Zou ook heel goed passen als minister of staatssecretaris op een departement naar keuze, waarschijnlijk.

Vak- of inhoudelijke kennis wordt tegenwoordig niet meer op prijs gesteld.

Link to comment
18 uur geleden zei Harm ten Brink:

Geen media (omroep) ervaring maar wel een sterke affiniteit met de publieke omroep?

 

 

Ja, dat zegt ze nu.

2 uur geleden zei rauhfaser:

Beroepsmanager, zo te zien. Tandpasta of verzekeringen of de VPRO, maakt niet uit. Indrukwekkend cv, als ze mij in dat gesprek zouden vragen of ik affiniteit met mijn beoogde nieuwe werkgever had, zou ik ook ja zeggen.

 

 

Inderdaad Robin. 

Link to comment
23 uur geleden zei Harm ten Brink:

Geen media (omroep) ervaring maar wel een sterke affiniteit met de publieke omroep?

Dat kan Harm. Volgens de Van Dale is affiniteit: verwantschap in geestelijk opzicht.

 

Rob V.

Link to comment

Ik ken haar niet, maar de NPO is een grote organisatie, dus voor een bestuursfunctie kun je maar beter iemand met bewezen bestuurservaring hebben, lijkt me. Die vakkennis kan ze gewoon aan anderen ontlenen.

Link to comment
44 minuten geleden zei Robin Westhof:

 

 

Edwin. !

 

 

Je hebt gelijk  Robin.  Edwin .............. Robin......

 

"zijn het je ogen"   zong koos Alberts al eens in het verleden. En ja, dat is zo.

  • reaction_title_3 1
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Terms of Use, Privacy Policy en Guidelines.