Spring naar bijdragen

Lex Harding ontvangt Gouden Harp voor bijdrage aan Nederlandse Popmuziek


de redactie

608 weergaven

 

Tijdens de Buma Awards in het Internationaal Theater Amsterdam krijgt Lex Harding dit jaar de prestigieuze Gouden Harp. Het nieuws over deze onderscheiding, bedoeld voor personen die significant hebben bijgedragen aan de Nederlandse muziek, werd vanochtend bekendgemaakt in de uitzending van Spraakmakers op NPO Radio 1.

 

De 79-jarige Harding begon zijn carrière in de jaren zestig als dj bij zeezenders Radio Dolfijn en Radio Veronica, waar hij onder meer bekend werd met de Lex Harding Show. Buma prees hem voor zijn vooruitstrevende keuze om nieuwe muziek te draaien en Nederlandse artiesten zendtijd te bieden. "In een tijd waarin het niet vanzelfsprekend was om Nederlandse popmuziek te draaien, bood Harding lokale acts een platform dat een steeds groter publiek bereikte," aldus de verklaring van Buma.

 

Harding speelde ook een sleutelrol bij de oprichting van Sky Radio, Radio 538 en de tv-muziekzender TMF. Marcel Gelauff van BumaStemra roemt zijn bijdragen als van onschatbare waarde. "Zijn naam is verbonden aan talloze legendarische initiatieven die tot op de dag van vandaag nog volop in de lucht zijn. Lex heeft met zijn pioniersdrift zoveel deuren geopend voor artiesten en daarmee uiteraard ook de componisten."

 

De Gouden Harp werd vorig jaar toegekend aan Paul Elstak en daarvoor aan onder anderen Anna Knaup, Van Dik Hout en Ben Liebrand.

 

Afbeelding: Lex Harding in april 2012 (foto Vincent Schriel)

  • Vind ik leuk 3

6 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Terecht verdiend maar wel behoorlijk laat. Lex is een icoon geweest voor de Nederlandse radio en ik luister nog steeds graag oude opnames van hem terug tijdens mijn nachtdiensten.

Link naar opmerking
Op 3-6-2024 om 15:31 zei RobKi:

Begon hij zijn carrière niet vóór Veronica: bij Radio 227/Radio Dolfijn?

Klopt helemaal zijn ze even vergeten ....

Link naar opmerking
2 uur geleden zei Jaap De Vries:

Klopt helemaal zijn ze even vergeten ....

Of ze hebben het aangepast, maar ik zie in het artikel: De 79-jarige Harding begon zijn carrière in de jaren zestig als dj bij zeezenders Radio Dolfijn en Radio Veronica, waar hij onder meer bekend werd met de Lex Harding Show.

Link naar opmerking
Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.