Jump to content

Recommended Posts

In de maand augustus besteden we op NH in onze serie Honderd Jaar Radio 4 weken aandacht aan de zeezenders.

 

Het meest afgegraasde deel van de radiogeschiedenis. We hebben het gemaakt in de wetenschap dat veel luisteraars de geschiedenis al goed kennen. Om die reden hebben we gezocht naar fragmenten die je niet vaak hoort. Geen Laatste Uur, ook verder zo min mogelijk 'usual suspects' en waar mogelijk middengolf in plaats van de bij verzamelaars bekende studiobanden.

In de eerste aflevering wel vooral veel studiobanden, omdat er nog weinig van de radio werd opgenomen. Het studiomateriaal komt zoals gemeld uit mijn eigen archief, het was sympathiek geweest als ik even om toestemming had gevraagd. Deze 'dispensatie' heeft Juul - gelukkig maar - in tweede instantie alsnog verleend.

Plezier ermee. 

 

 

 

Edited by rauhfaser
 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Hebben "wij" toestemming inzake het gebruik van de studio banden? Als het tenminste Veronica zeezender banden betreft.

 

Want daar over heeft de rechter in A'dam zich in 2014 duidelijk over uitgesproken.

Edited by Juul
 • Like 2
Link to post
Share on other sites
8 uur geleden zei nchuijg:

Ik ben er maar bij afgehaakt, ze horen zich graag praten! en het eerste foutje is er al "de stem van Krijn Torringa" maar het is duidelijk jonge Rob Out (Bob).

Maar beide hebben die tijd niet bewust mee gemaakt en kennen dus de sfeer uit die tijd niet, en hebben er een oordeel over van horen zeggen.

Kortom, een beetje lullen met wat fragmentjes, zendtijd vullen heet dat.

 

Nico.

Nico, ook ik stoorde me aan die fout, ik had bij beide fragmenten duidelijk het onderscheid tussen Bob 1 (Out) en Bob 2 (Krijn) aangegeven. Gelukkig herstelde Arjan zich na afloop van dit 'Bob 1'-fragment  en noemde toen wél Out. Een stukje verderop, bij het tweede Muziek Express-fragment  werd Krijn wel correct aangekondigd. Er is gekozen voor een spontane presentatievorm, Arjan verrast Harm met fragmenten. Dat is heel anders dan de documentaireachtige vorm (Poster, Het Veronica Avontuur) en leidt soms tot een uitglijder, die als het goed is wordt hersteld. Als je het gedeelte tot aan het eerste fragment hebt geluisterd, hoor je dat Arjan en Harm zich realiseren dat we ons juist afleveringen over zeezenders op zeer glad ijs bevinden, omdat de doelgroep van radiofreaks uitpuilt van de deskundigen op dit vlak. Het zijn de '17 miljoen bondscoaches',  maar dan op radiovlak.

Dat je alleen met verstand van zaken over de zeezenders (of welk onderwerp dan ook) kan worden gepraat als je het zelf hebt meegemaakt, is een mening die ik niet deel. Dan zouden er geen mensen zijn die zinvol over de Tachtigjarige Oorlog of Rembrandt kunnen praten? Zelf ben ik van 1967, maar ik ben van mening dat ik de zeezendergeschiedenis goed ken en begrijp.   
Mijn bemoeienis bij de uitzendingen 'beperkt' zich tot meedenken over onderwerpkeuze, fragmentselectie en -montage en ik luister dus onbevangen naar wat Arjan en Harm ermee doen.

Deze eerste uitzending bevatte behalve enig 'gelul' (dat zit er zeker in, dat past bij de door hen gekozen vorm) een paar mooie beschouwingen. Zoals die over Mies Bouwman, die op Veronica de brave voorleesmiep van uitgeschreven teksten was in hetzelfde jaar (1962) dat ze Open Het Dorp maakte. Spontaan pratend met haar bos bloemen in de arm maakte ze toen eigenlijk 24 uur radio op tv, en zorgde zo voor de revolutie die Joost tegelijkertijd op de radio ontketende.
Ook al hebben ze dan even niet paraat wie oud-programmaleider Suhandi was ( ruim 55 jaar later waarschijnlijk een 'doodzonde' voor sommige zeezenderfanaten), volgens mij heb je er dan kijk op.
 

Edwin

Edited by rauhfaser
 • Like 3
Link to post
Share on other sites

Ik vind 100 jaar radio een mooie, interessante serie, en de gekozen invalshoek met de grappige maar ook leerzame interactie tussen Harm en Arjan bevalt me. M.b.t. de zeezender-aflevering: Heerlijk om die tijd eens belicht te horen door niet-nazaten van die tijd, heel verfrissend (Hilversum 3 niet alleen ontstaan om Veronica de dwarsbomen e.d.). Wat mij betreft: hulde!

Edited by henkleppers
 • Like 2
Link to post
Share on other sites

"Er is gekozen voor een spontane presentatievorm" ? en als alles op een presenteerblaadje is aangeleverd met de feiten, wat nu blijkt, en je moet dan je eigen uitspraken weer herroepen, ben je slecht voorbereid naar mijn mening.

Gebabbel! noem ik dat en dat word er al zoveel, haal dan de mensen die erbij waren bij, ze zijn er nog, met de kans dat het weer wat teveel word geromantiseerd dat wel.

En waarom moet die dominante muziek onder dat gebabbel, bang voor stilte, ik heb geleerd als je een boodschap wil over brengen er weinig afleiding onder moet zitten, maar ja ik ben in een andere tijd opgeleid.

Radio maken is een vak!, wat tegenwoordig iedereen lijkt te kunnen? PodCast, de Pot-op.

 

Nico.

 • Like 3
Link to post
Share on other sites

Ja Nico zo is dat, ik weet nog goed dat ik samen met Ralph Inbar radioprogramma's ging maken. Na de eerste uitzending zei hij "Jezus, Radio maken is dus echt een vak"........En als er veel fouten in zitten zegt dat ook iets over het vakmanschap van de programmamaker.

En zo is het. En iedereen komt met een ware diarree aan Podcasts, gewoon een programma zoals vroeger op een cassette toch ?

Ik luister d'r niet naar. Maar neemt niet weg dat het van mij alllemaal mag.

 

Maar ja, op de foto die in Spreekbuis stond staat ook nog een CD die niets met de zeezender te maken heeft. 

bron: Spreekbuis.

 

 

CDHarm.jpg

Edited by Juul
Link to post
Share on other sites

Ja Juul vroeger was er een opleiding binnen de omroep, Santbergen met opleiders als Herman Broekhuizen, Cor Krijnen en Koos Koolschijn.

Ze hadden jaren ervaring en brachten dat over op de beginnende medewerkers, maar ja dat was vroeger, tegenwoordig doet iedereen wat goed dunkt.

 

Hieronder Cor Krijnen en Herman Broekhuizen.

IMG_20190813_0002.thumb.jpg.3ab3ae37b2a9648376f1fb1782d26ec5.jpgIMG_20190813_0001.thumb.jpg.13b0492cb072ff1a974c24822d7bc58a.jpg

Link to post
Share on other sites

Ja, ach Cor, daar had ik nog eens "bonje mee". Toen we bij Veronica konden en mochten solliciteren vond hij mij niet geschikt. Ik "deed niks in stereo"  en sprak geen Frans.........Voor als er eens een lijnverbinding met Parijs gestoken moest worden.

Later moesten de NOS technici met wie ik ging werken er vreselijk om lachen.

 

Onzin natuurlijk, en toen ik dat vertelde aan Jan Nagel en K. de Wilde (baas personeelsbeleid) riepen ze Cor tot de orde.

Want zij hadden er natuurlijk belang bij om ons "los te weken".

En Cor wilde niet dat er Veronica technici instroomden. Is niet helemaal gelukt want Dick Boll en Atze Veenstra gingen weer gewoon terug naar NOS-TV als technici.

Toen ik wel bij de Omroep kwam in 1974 ontmoette ik Cor en hij keek mij niet aan........

Ja, zo ging dat hé, van Veronica moesten ze niks hebben.

 

PS. Mooie foto's "terug in de tijd"...Maar Herman speelt technicus?  Koos heb ik ook nog net meegemaakt. Aardige man.

 

En......grappig om te zien dat de telefoons (T65) door rechtshandigen zijn gebruikt. Zie ik direct als linkshandige.

 

Was Santbergen er nog maar,..............

 

Edited by Juul
Link to post
Share on other sites

Bij Santbergen was het toch niet nodig met een NOS technicus te werken?

Ik heb er ook nog een verkorte opleiding gehad, ik geloof vanuit de PSP/Zendtijd PP. Ik was free lancer bij andere omroepen en dan kreeg je geen opleiding, maar bij de PSP waren we vrijwilliger dus in vaste dienst als het ware, ha ha.

 

Lul programma'werden er bij mijn beste weten vroeger niet gemaakt.

Het lukt me niet om naar de 100 jaar radio podcasts te luisteren , te veel geteut, maar vooral te veel fouten.

Tja, dan waren die Poster docu's wel andere koek....

 

(Ik herinner me dat ik wel eens een zeezender docu heb gemaakt voor Radio NH, die hadden vroeger een media programma vanuit studio Hilversum olv Jose da Silva. Helemaal zelf gemonteerd in een WPM denk ik)

Link to post
Share on other sites
 • 2 weeks later...
2 uur geleden zei henkleppers:

Niet voor podcasts die bijv. via itunes worden aangeboden?

De videodownloader werkt ook bij andere podcasts of audio. Zelfs filmpjes kun  je er ook mee downloaden. Er is ook een versie voor o.a. Firefox. Voor het downloaden van iTunes podcasts heb je iTunes nodig.

Link to post
Share on other sites
 • 2 weeks later...
Op ‎1‎-‎9‎-‎2019 om 02:01 zei melle:

Hier het laatste deel van 100 jaar radio de Zeezenders:

Please login or register to see this link.

NH Radio Podcast_30-8-2019_100 jaar Radio- 4 weken Zeezenders (slot) Leo vd Goot 192kbps.mp3

Nogmaals bedankt Melle!

Edwin

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


 • Ondersteun Radiotrefpunt!

  Het in de lucht houden van Radiotrefpunt kost geld. Help ons! Met je donatie zorg je ervoor dat deze radiocommunity dagelijks actueel radionieuws kan blijven brengen. En je kunt blijven meepraten en genieten van alle historische radio-opnamen in het forum.

 • Similar Content

  • By hans knot
   Singers Unlimited, the – Have yourself a merry little Christmas. Deze song ligt zeker al drie jaar klaar om te vermelden. Afkomstig van de lp Singers Unlimited en een compositie van Hughes Martin en Ralph Blane. Door velen opgenomen, waarbij deze uitvoering wel een van de mooiste is. Singers Unlimited werd in 1971 opgericht door Gene Puerling, die eerder furore maakte in de vocal groep The Hi-lo’s. Doel van de nieuwe formatie was commercials en jingles in te zingen maar al vrij spoedig werd de platenstudio verkozen. Tot in 1982 was groep goed voor 15 lp’s. Eddie Ouwens gebruikte de intro van ‘Have yourself a merry Christmas’ als opening jingle voor zijn kerstprogramma op Radio Monique.
    
   Singers Unlimited, the - Have yourself a merry little Christmas. This song has been waiting to be mentioned for at least three years. It comes from the album Singers Unlimited and is a composition of Hughes Martin and Ralph Blane. Recorded by many, of which this version is one of the most beautiful. Singers Unlimited was founded in 1971 by Gene Puerling, who had previously created a furore in the vocal group The Hi-lo's. The aim of the new formation was to sing commercials and jingles, but soon the record studio was chosen. By 1982, the group had made 15 albums. Eddie Ouwens used the intro of 'Have yourself a merry Christmas' as the opening jingle for his Christmas programme on Radio Monique.
   Please login or register to see this link.
    
    
    
  • By hans knot
   Van McCoy and the Soul City Symphony – Love is the answer. Dit nummer staat al in de lijst en kan worden aangevuld: Het was Johan Visser op Radio Mi Amigo die deze uitvoering van ‘Love is the answer’ gebruikte als eindtune van een aflevering van de Discoshow in maart 1978 en dat op weg naar het zondagmiddagprogramma van Dominee Toornvliet. Alleen struikelde hij over de uitvoerenden want hij noemde in plaats van Van McCoy de naam van Love Unlimited Orchestra.
    
   Van McCoy and the Soul City Symphony - Love is the answer. This song is already in the list and can be added: It was Johan Visser on Radio Mi Amigo who used this rendition of 'Love is the answer' as the end tune of an episode of the Discoshow in March 1978, on his way to the Sunday afternoon programme of Reverend Toornvliet. Only he stumbled over the performers because instead of Van McCoy he mentioned the name of Love Unlimited Orchestra.
   Please login or register to see this link.
    
  • By hans knot
   Gezocht het nummer How High the moon in de uitvoering van the New Orleans Syncopators van een lp uit 1976. Is gebruikt door Michelle. Zo maar een keer anders om dus niet door mij maar door een van jullie geleverd. Ik hoor graag meer
   HKnot@home.nl
   groetjes Hans
  • By hans knot
   André Gagnon – Wow. Van veel instrumentaaltjes, gebruikt als filler, is het vaak een kwestie van directe herkenning en af en toe sluipt er een tussendoor van ‘nooit van gehoord’. Dat is het geval bij het nummer ‘Wow’ afkomstig van de lp Neiges. André Gagnon was een Canadese componist, dirigent, arrangeur en acteur. In 1936 werd hij geboren als 19de kind in het gezin en in 2000 kwam hij te overlijden. Vermeldenswaard is ook dat hij op zijn zesde al begon te componeren. Het was Michelle die het nummer ‘Wow’ gebruikte als filler in het programma ‘Ook Goeiemorgen’ op Radio Mi Amigo.
    
    
   André Gagnon - Wow. Many instrumentals, used as filler, are often a matter of instant recognition and occasionally a 'never heard of' sneaks in. Such is the case with the song 'Wow', from the 1975 album Neiges. André Gagnon was a Canadian composer, conductor, arranger and actor. He was born in 1936 as the 19th child in his family and died in 2000. It is worth mentioning that he started composing at the age of six. It was Michelle who used the song 'Wow' as a filler in the programme 'Ook Goeiemorgen' on Radio Mi Amigo.
    
   Please login or register to see this link.
    
  • By Walvlis
   'Landpiraten' vormden voor dj's vaak de bakermat naar landelijke bekendheid.
   In 1979 was Radio Activity te horen vanuit Vlissingen. Het bereik van de zender, die elke zondag en woensdag uitzond, was over heel Walcheren, een deel van Zuid-Beveland en tot in Zeeuws-Vlaanderen.
   Later landelijk bekende namen zoals Jan Veldkamp (Radio Monique), ook bekend als Jan Parent (Omroep Zeeland), te horen als Hugo Meulenbroek, en Tom de Bree (Radio Mi Amigo 272) waren in februari 1979 te beluisteren bij Radio Activity, vooraf gegaan door hun collega Harry Kingstone.
   Luister hier ⬇️ naar de opname ↙️
   Please login or register to see this link.

 • Recently Browsing

  No registered users viewing this page.

 • Member Statistics

  • Total Members
   5,086
  • Most Online
   2,923

  Newest Member
  Fridtjof
  Joined
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, Privacy Policy and We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.