Jump to content

Recommended Posts

In de maand augustus besteden we op NH in onze serie Honderd Jaar Radio 4 weken aandacht aan de zeezenders.

 

Het meest afgegraasde deel van de radiogeschiedenis. We hebben het gemaakt in de wetenschap dat veel luisteraars de geschiedenis al goed kennen. Om die reden hebben we gezocht naar fragmenten die je niet vaak hoort. Geen Laatste Uur, ook verder zo min mogelijk 'usual suspects' en waar mogelijk middengolf in plaats van de bij verzamelaars bekende studiobanden.

In de eerste aflevering wel vooral veel studiobanden, omdat er nog weinig van de radio werd opgenomen. Het studiomateriaal komt zoals gemeld uit mijn eigen archief, het was sympathiek geweest als ik even om toestemming had gevraagd. Deze 'dispensatie' heeft Juul - gelukkig maar - in tweede instantie alsnog verleend.

Plezier ermee. 

 

 

 

Edited by rauhfaser
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hebben "wij" toestemming inzake het gebruik van de studio banden? Als het tenminste Veronica zeezender banden betreft.

 

Want daar over heeft de rechter in A'dam zich in 2014 duidelijk over uitgesproken.

Edited by Juul
 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 uur geleden zei nchuijg:

Ik ben er maar bij afgehaakt, ze horen zich graag praten! en het eerste foutje is er al "de stem van Krijn Torringa" maar het is duidelijk jonge Rob Out (Bob).

Maar beide hebben die tijd niet bewust mee gemaakt en kennen dus de sfeer uit die tijd niet, en hebben er een oordeel over van horen zeggen.

Kortom, een beetje lullen met wat fragmentjes, zendtijd vullen heet dat.

 

Nico.

Nico, ook ik stoorde me aan die fout, ik had bij beide fragmenten duidelijk het onderscheid tussen Bob 1 (Out) en Bob 2 (Krijn) aangegeven. Gelukkig herstelde Arjan zich na afloop van dit 'Bob 1'-fragment  en noemde toen wél Out. Een stukje verderop, bij het tweede Muziek Express-fragment  werd Krijn wel correct aangekondigd. Er is gekozen voor een spontane presentatievorm, Arjan verrast Harm met fragmenten. Dat is heel anders dan de documentaireachtige vorm (Poster, Het Veronica Avontuur) en leidt soms tot een uitglijder, die als het goed is wordt hersteld. Als je het gedeelte tot aan het eerste fragment hebt geluisterd, hoor je dat Arjan en Harm zich realiseren dat we ons juist afleveringen over zeezenders op zeer glad ijs bevinden, omdat de doelgroep van radiofreaks uitpuilt van de deskundigen op dit vlak. Het zijn de '17 miljoen bondscoaches',  maar dan op radiovlak.

Dat je alleen met verstand van zaken over de zeezenders (of welk onderwerp dan ook) kan worden gepraat als je het zelf hebt meegemaakt, is een mening die ik niet deel. Dan zouden er geen mensen zijn die zinvol over de Tachtigjarige Oorlog of Rembrandt kunnen praten? Zelf ben ik van 1967, maar ik ben van mening dat ik de zeezendergeschiedenis goed ken en begrijp.   
Mijn bemoeienis bij de uitzendingen 'beperkt' zich tot meedenken over onderwerpkeuze, fragmentselectie en -montage en ik luister dus onbevangen naar wat Arjan en Harm ermee doen.

Deze eerste uitzending bevatte behalve enig 'gelul' (dat zit er zeker in, dat past bij de door hen gekozen vorm) een paar mooie beschouwingen. Zoals die over Mies Bouwman, die op Veronica de brave voorleesmiep van uitgeschreven teksten was in hetzelfde jaar (1962) dat ze Open Het Dorp maakte. Spontaan pratend met haar bos bloemen in de arm maakte ze toen eigenlijk 24 uur radio op tv, en zorgde zo voor de revolutie die Joost tegelijkertijd op de radio ontketende.
Ook al hebben ze dan even niet paraat wie oud-programmaleider Suhandi was ( ruim 55 jaar later waarschijnlijk een 'doodzonde' voor sommige zeezenderfanaten), volgens mij heb je er dan kijk op.
 

Edwin

Edited by rauhfaser
 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik vind 100 jaar radio een mooie, interessante serie, en de gekozen invalshoek met de grappige maar ook leerzame interactie tussen Harm en Arjan bevalt me. M.b.t. de zeezender-aflevering: Heerlijk om die tijd eens belicht te horen door niet-nazaten van die tijd, heel verfrissend (Hilversum 3 niet alleen ontstaan om Veronica de dwarsbomen e.d.). Wat mij betreft: hulde!

Edited by henkleppers
 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Er is gekozen voor een spontane presentatievorm" ? en als alles op een presenteerblaadje is aangeleverd met de feiten, wat nu blijkt, en je moet dan je eigen uitspraken weer herroepen, ben je slecht voorbereid naar mijn mening.

Gebabbel! noem ik dat en dat word er al zoveel, haal dan de mensen die erbij waren bij, ze zijn er nog, met de kans dat het weer wat teveel word geromantiseerd dat wel.

En waarom moet die dominante muziek onder dat gebabbel, bang voor stilte, ik heb geleerd als je een boodschap wil over brengen er weinig afleiding onder moet zitten, maar ja ik ben in een andere tijd opgeleid.

Radio maken is een vak!, wat tegenwoordig iedereen lijkt te kunnen? PodCast, de Pot-op.

 

Nico.

 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja Nico zo is dat, ik weet nog goed dat ik samen met Ralph Inbar radioprogramma's ging maken. Na de eerste uitzending zei hij "Jezus, Radio maken is dus echt een vak"........En als er veel fouten in zitten zegt dat ook iets over het vakmanschap van de programmamaker.

En zo is het. En iedereen komt met een ware diarree aan Podcasts, gewoon een programma zoals vroeger op een cassette toch ?

Ik luister d'r niet naar. Maar neemt niet weg dat het van mij alllemaal mag.

 

Maar ja, op de foto die in Spreekbuis stond staat ook nog een CD die niets met de zeezender te maken heeft. 

bron: Spreekbuis.

 

 

CDHarm.jpg

Edited by Juul

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja Juul vroeger was er een opleiding binnen de omroep, Santbergen met opleiders als Herman Broekhuizen, Cor Krijnen en Koos Koolschijn.

Ze hadden jaren ervaring en brachten dat over op de beginnende medewerkers, maar ja dat was vroeger, tegenwoordig doet iedereen wat goed dunkt.

 

Hieronder Cor Krijnen en Herman Broekhuizen.

IMG_20190813_0002.thumb.jpg.3ab3ae37b2a9648376f1fb1782d26ec5.jpgIMG_20190813_0001.thumb.jpg.13b0492cb072ff1a974c24822d7bc58a.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, ach Cor, daar had ik nog eens "bonje mee". Toen we bij Veronica konden en mochten solliciteren vond hij mij niet geschikt. Ik "deed niks in stereo"  en sprak geen Frans.........Voor als er eens een lijnverbinding met Parijs gestoken moest worden.

Later moesten de NOS technici met wie ik ging werken er vreselijk om lachen.

 

Onzin natuurlijk, en toen ik dat vertelde aan Jan Nagel en K. de Wilde (baas personeelsbeleid) riepen ze Cor tot de orde.

Want zij hadden er natuurlijk belang bij om ons "los te weken".

En Cor wilde niet dat er Veronica technici instroomden. Is niet helemaal gelukt want Dick Boll en Atze Veenstra gingen weer gewoon terug naar NOS-TV als technici.

Toen ik wel bij de Omroep kwam in 1974 ontmoette ik Cor en hij keek mij niet aan........

Ja, zo ging dat hé, van Veronica moesten ze niks hebben.

 

PS. Mooie foto's "terug in de tijd"...Maar Herman speelt technicus?  Koos heb ik ook nog net meegemaakt. Aardige man.

 

En......grappig om te zien dat de telefoons (T65) door rechtshandigen zijn gebruikt. Zie ik direct als linkshandige.

 

Was Santbergen er nog maar,..............

 

Edited by Juul

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bij Santbergen was het toch niet nodig met een NOS technicus te werken?

Ik heb er ook nog een verkorte opleiding gehad, ik geloof vanuit de PSP/Zendtijd PP. Ik was free lancer bij andere omroepen en dan kreeg je geen opleiding, maar bij de PSP waren we vrijwilliger dus in vaste dienst als het ware, ha ha.

 

Lul programma'werden er bij mijn beste weten vroeger niet gemaakt.

Het lukt me niet om naar de 100 jaar radio podcasts te luisteren , te veel geteut, maar vooral te veel fouten.

Tja, dan waren die Poster docu's wel andere koek....

 

(Ik herinner me dat ik wel eens een zeezender docu heb gemaakt voor Radio NH, die hadden vroeger een media programma vanuit studio Hilversum olv Jose da Silva. Helemaal zelf gemonteerd in een WPM denk ik)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Er is ook weer een nieuwe zie ik.. @mellekun je die ook hier plaatsten? Heb jij trouwens een handig tooltje om die podcasts naar MP3 te zetten (anders dan  de hele uitzending te moeten afluisteren en met een streamrecorder op te nemen)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@melle Werkt inderdaad prima. Maar...dit werkt alleen voor podcasts die via Google aangeboden worden neem ik aan?  Niet voor podcasts die bijv. via itunes worden aangeboden?

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 uur geleden zei henkleppers:

Niet voor podcasts die bijv. via itunes worden aangeboden?

De videodownloader werkt ook bij andere podcasts of audio. Zelfs filmpjes kun  je er ook mee downloaden. Er is ook een versie voor o.a. Firefox. Voor het downloaden van iTunes podcasts heb je iTunes nodig.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Op ‎1‎-‎9‎-‎2019 om 02:01 zei melle:

Hier het laatste deel van 100 jaar radio de Zeezenders:

Please login or register to see this link.

NH Radio Podcast_30-8-2019_100 jaar Radio- 4 weken Zeezenders (slot) Leo vd Goot 192kbps.mp3

Nogmaals bedankt Melle!

Edwin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now • Similar Content

  • By hans knot
   Champs – Limbo Rock. We grijpen nog even terug op een van de zeer vroege spots voor de Veronica Top 40 in 1967 ingesproken door Rob Out, die trouwens het twee uur durende programma toen ook presenteerde. In de spot zijn drie fragmenten van nummers te horen. Eerder noemden we al Sid Ramin met Blue Tango aan het begin van de spot en Peter Thomas met Raum Patrouille op het einde (zie beiden elders in de discografie). Het middenstuk in de spot blijkt een fragment te zijn van The Champs met Limbo Rock. Het is trouwens een song over de populariteit van het dansen van de limbo, die in 1961 voor het eerst op single verscheen.
    
   Champs - Limbo Rock. Let's go back to one of the very early spots for the 1967 Veronica Top 40 recorded by Rob Out, who by the way also presented the two-hour program at that time. In the spot three fragments of songs can be heard. Earlier we mentioned Sid Ramin with Blue Tango at the beginning of the spot and Peter Thomas with Raum Patrol at the end (see both elsewhere in the discography). The middle part in the spot turns out to be a fragment of The Champs with Limbo Rock. By the way, it is a song about the popularity of limbo dancing, which first appeared on single in 1961.
   Please login or register to see this link.
    
    
  • By martinja
   Met dank aan Stichting Norderney
    
   Veronica828_20040821_1700-1800(Top40-220571-LexHarding)
   Please login or register to see this link.
  • By martinja
   RNI   1974 08 23  1704-1800  Driemaster - Leo van der Goot studio
   Please login or register to see this link.
  • By martinja
   Dit programma gaat over het overlijden van Rob Out - ze blikken terug naar een programma dat eerder uitgezonden is in 1997. Ik vond dit toen een zeer interessant programma.
    
   NPS-R1_20040111_2100-2200(UithetNieuws-FrenkvdLinden-RobOut)
   Please login or register to see this link.
 • Doneer

  Support the Radiotrefpunt
  We appreciate all donations!

  Donate Sidebar by DevFuse
 • Recently Browsing

  No registered users viewing this page.

 • Member Statistics

  • Total Members
   4,554
  • Most Online
   2,923

  Newest Member
  Bram de Graaf
  Joined
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, Privacy Policy and We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.