Jump to content

Veronica 538 - Radio Drama - Klaas vaak - 26-06-1973 - 01.00 - 02.00 (orginele am zender opname)


Recommended Posts

Mevrouw Klapwijk woonde naar ik meen in de Landstraat in Rotterdam. Dat is een klein straatje in de wijk Terbregge. Het was een gehandicapte vrouw die of in een rolstoel zat of compleet verlamd was en altijd naar de zeezenders (en later de piratenzenders in Rotterdam e.o.) luisterde. Ook op Mi Amigo werd haar naam regelmatig genoemd in de Playa-tapes en de live-uitzendingen. Volgens mij, maar dat weet ik niet zeker, had ze 1 zoon. Tegenwoordig zouden we zeggen dat zo'n vrouw in een sociaal isolement zit. Als er iets gedraaid werd van The Beach Boys werd vrijwel altijd haar naam genoemd.

 • Like 2
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
16 uur geleden zei jan:

Tegenwoordig zouden we zeggen dat zo'n vrouw in een sociaal isolement zit. Als er iets gedraaid werd van The Beach Boys werd vrijwel altijd haar naam genoemd.

 

Dat de Beach Boys en mevrouw Klapwijk vaak in één adem genoemd werden, kan ik me nog wel herinneren.

Tegenwoordig heeft het internet veel mensen uit hun sociale isolement gehaald, maar vijftig jaar geleden was alleen de radio 'je vriend'.

 

In de periode van radio Monique,  waren het  vaak dezelfde mensen die brieven schreven. Enkelen zijn ook op een bootreis  naar het zendschip  geweest en ik kon me toen niet aan de indruk onttrekken dat sommigen ook in een sociaal isolement zaten. Voor hen waren de mannen van de radio 'afgoden'.

 

Zo zal mevrouw Klapwijk, destijds Radio Veronica en later Mi Amigo, Delmare ook ervaren hebben. Een ware verafgoding.

 

Even voor de duidelijkheid: Een afgod is iets waarop je vertrouwt (i.p.v. op Gcd). Het is het enige waar het in je leven om draait. Wat je leven vult. Der zeezender Veronica vulde duidelijk het leven van haar, getuige de inhoud van de vele brieven die ze  stuurde.

 

Salut

Leendert

 

 

 

 

 • Like 2
Link to post
Share on other sites
17 uur geleden zei Juul:

Inderdaad mevr. Klapwijk woonde in de Landstraat. op nummer 26.

En ja, Gerrit er is correspondentie van haar in ons archief....(mooi hé?)
Deze brief stuurde ze 3 september 1973 naar de Lex en Ad m.b.t. de ABTT.

 

© Stichting Norderney
Please login or register to see this link.

 Gefeliciteerd Juul. Dit was je 7000 ste bericht. Een absolute mijlpaal.  Ga zo door.

 

Salut

Leendert

 • Like 2
Link to post
Share on other sites

De hamvraag is of mevrouw Klapwijk nog leeft. Hoe oud was ze  eigenlijk ten tijde van de zeezenders? 

 

Iemand die zo'n enorme fan van Veronica was had toch zeker in het laatste uur van Veronica op 31 augustus moeten zitten. Ik zie het als een gemiste kans.

 

Maar ja, achteraf praten is makkelijk, hoor ik  Juul in gedachten zeggen...

 

Salut

Leendert

 

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Mijn moeder zat al in het laatste uur.

En soms moet je als je een programma maakt dingen goed over denken. En dat mijn moeder d'r in zat was voor mij ook een verassing. Idee van Lex.

En,............Leendert zo weet ik er nog wel meer die er misschien in hadden moeten zitten.

Je hebt gelijk, "achteraf hé".

 

En mevr. Klapwijk nam ook mijn eerste programma dat ik deed met Joost, spannend, op cassette op. En dat stuurde ze op.

 

Hoe was jou-jullie laatste uur?

 

 

debuut.jpg

Edited by Juul
 • Like 2
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
4 uur geleden zei Leendert Vingerling:

De hamvraag is of mevrouw Klapwijk nog leeft. Hoe oud was ze  eigenlijk ten tijde van de zeezenders? 

 

Iemand die zo'n enorme fan van Veronica was had toch zeker in het laatste uur van Veronica op 31 augustus moeten zitten. Ik zie het als een gemiste kans.

 

Maar ja, achteraf praten is makkelijk, hoor ik  Juul in gedachten zeggen...

 

Salut

Leendert

 

Grappig dit draadje.

Toevallig had ik het er met Bart van Leeuwen over tijdens een etentje enkele maanden geleden.

Mevrouw Klapwijk stuurde regelmatig een pakje shag t.a.v. Bart en dat is op een gegeven moment gestopt.

Dat was in ieder geval ná de C.V. periode.

 • Like 1
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
18 uur geleden zei Juul:

Hoe was jou-jullie laatste uur?

Dag Juul,

 

Ik hoop' mijn laatste uur 'nog even uit te stellen, maar ik snap je 'wie de bal kaatst, kan hem terug verwachten' opmerking.

 

'Wij 'hebben nooit een laatste uur gemaakt. Na 31 augustus werd het pas echt 'woelig' en de uitzendingen kenmerkten zich door abrupte afsluitingen.

 

Ter herinnering:  

 

1)Het afscheid van Radio Mi Amigo was een defecte generator die Marc Jacobs nog net de tijd gaf om te zeggen dat ze uit de ether gingen.

 

2)Bij het zinken van de  MV Mi Amigo was er geen tijd en bleef het bij een kort woordje van afscheid nemen door de Caroline dj.De reddingsboot lag al langzij.

 

3)Radio Delmare had financiële en technische problemen en op een dag stopte de uitzendingen.Geen officieel afscheid.

 

4)Laser 558 stopte zonder een woord van afscheid. Een defecte generator en een slechte moraal aan boord maakten een plots einde aan het avontuur.

 

5)Het afscheid van radio Monique  was abrupt doordat de mast brak. Bij  radio 819 betrof het een inbeslagname op zee  van de apparatuur door de Nederlandse Justitie. De Discjockey riep via de radio de hulp in van de organisatie aan land en daar bleef het bij.

 

6)Het einde van Radio Caroline vanaf de Ross Revenge  was ook geen officieel afscheid.Het schip liep op een zandbank en de bemanning werd gered  door een helikopter 

 

 

Dus zoals je ziet, was er nergens een mogelijkheid om er een mooi afscheid van te maken.

 

Veronica heeft het 'geluk' gehad om op een waardige manier dit wel te doen. Over de vorm en inhoud zal altijd discussie blijven, maar het was waarschijnlijk op dat moment de overtuiging om het op die manier te doen.

 

Het laatste uur is voor mij  het meest ingrijpende moment uit de zeezendergeschiedenis geweest. Het is inmiddels 45 jaar geleden, maar ik herinner me nog ieder woord en plaat. Zal niet de enige zijn, denk ik.

 

Salut

Leendert

 

 

 

 

 

 

 

 

Edited by Leendert Vingerling
 • Like 1
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Ik kan me herinneren dat er jaren geleden al in een forum melding is gemaakt van het overlijden van Mevr. Klapwijk. Ook staat me bij dat Bart van Leeuwen haar overlijden in een van zijn latere programma s heeft bekendgemaakt.

Het stukje met Mevrouw Klapwijk in het Klaas Vaak Fiasco zit op 30.27 minuten. 

Nu ik er over nadenk weet ik ook weer hoe veel ze van de Beach Boys hield. Ik moest altijd aan haar denken als de Beach Boys op de radio kwamen.

Edited by wim1958
 • Thanks 1
 • Sad 1
Link to post
Share on other sites
1 uur geleden zei Leendert Vingerling:

Het laatste uur is voor mij  het meest ingrijpende moment uit de zeeendergeschiedenis geweest

 

Het waren indrukwekkende (mooie) laatste uren van b.v. Radio Veronica en Radio London.

 

Maar echt ingrijpende momenten waren voor mij (persoonlijk) toch bij RNI de 'kaping' , 'bomaanslag' en de overname van 192.

 

Bij Caroline de (moeilijke terugkeer in 1972/1973, het doorgaan in 1974, div problemen op zee, uitzenden via twee frequenties ect...

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
17 uur geleden zei wim1958:

Er is een Veronica programma in omloop waarin ze Mevrouw Klapwijk belden, volgens mij Klaas Vaak show.

 

 

Ik kan me nog herinneren dat Kees Schilperoort haar vaak belde in z'n Veronica-nacht-programma als de eigenlijke kandidaat de telefoon niet opnam (omdat hij/zij in slaap gevallen was of de de stem/geluid toch niet herkende). Andere luisteraars vonden dat op een gegeven moment niet eerlijk.

 • Like 2
Link to post
Share on other sites
5 uur geleden zei Robin Westhof:

 

Het waren indrukwekkende (mooie) laatste uren van b.v. Radio Veronica en Radio London. Maar echt ingrijpende momenten waren voor mij (persoonlijk) toch bij RNI de 'kaping' , 'bomaanslag' en de overname van 192. Bij Caroline de (moeilijke terugkeer in 1972/1973, het doorgaan in 1974, div problemen op zee, uitzenden via twee frequenties ect...

 

Ik denk dat ik niet het juiste woord heb gebruikt. Het was inderdaad indrukwekkend, niet ingrijpend. Het is een nuance verschil. Goed opgemerkt Robin.

 

Salut

Leendert

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


 • Doneer aan Radiotrefpunt!

  Het in de lucht houden van Radiotrefpunt kost geld. Help ons! Met je donatie zorg je ervoor dat deze radiocommunity dagelijks actueel radionieuws kan blijven brengen. En je kunt blijven meepraten en genieten van alle historische radio-opnamen in het forum.

 • Similar Content

  • By hans knot
   Soldat Gerhard – Das Kartenspiel. Officieel heet het nummer Deck of Cards en werd in de VS een hit van Tex Ritter. Bij onze oosterburen kwamen er twee versies uit. Bruce Low is alom geroemd destijds in West Duitsland om zijn prachtige uitvoering, terwijl in ons land onder meer Gerard de Vries het nummer ‘Het kaartenspel’ tot een hit maakte in 1965. Als zingende deejay dus, destijds werkend voor Radio Veronica (zie ook bij Gerard de Vries voor meer). Onder de naam Soldat Gerhard kwam de Duitstalige versie van zijn nummer uit met als titel: Das Kartenspiel en werd zijn naam veranderd van Gerard de Vries in Soldat Gerhard.
    
   Soldat Gerhard - Das Kartenspiel. Officially the song is called Deck of Cards and became a hit by Tex Ritter in the US. Two versions were released by our eastern neighbours. Bruce Low was widely praised in West Germany at the time for his beautiful performance, while in our country Gerard de Vries, among others, made the song 'Het kaartenspel' a hit in 1965. As a singing deejay, working at the time for Radio Veronica (see also Gerard de Vries for more). Under the name Soldat Gerhard the German version of his song was released with the title: Das Kartenspiel and his name was changed from Gerard de Vries to Soldat Gerhard.
    
    
    
  • By martinja
   Radio Veronica-1972 10 21-1200-1300-RobOut-Goud van Out - 12 en een half jaar
   Please login or register to see this link.
  • By martinja
   19721021 13.00 - 14.00 Lex Harding Top 40
   Please login or register to see this link.
    
   19721021 14.00 - 15.00 Lex Harding Top 40
   Please login or register to see this link.
    
   19721021 15.00 - 16.00 Lex Harding Top 40
   Please login or register to see this link.
  • By hans knot
   Bimbi Worrick – Long time comin’. Er is niet veel bekend over deze zangeres. In de diverse overzichten komt ze slechts voor met deze single uit 1969. Het kwam uit op het Polydor label en het nummer is gecomponeerd door Ellie Greenwich. Deze Amerikaanse componiste schreef vele nummers, al dan niet in combinatie met anderen, zoals Phil Spector. Zo komt ze onder meer voor als co-writer van de songs: ‘Leader of the pack’, ‘Da doo run run’, ‘Be my baby’ en ‘River deep Mountain high’. Bimbi Worrick haar ‘Long time comin’ werd door Klaas Vaak gebruikt op Radio Veronica voor de productie van een jingle.
    
   ·       In de discografie lijst kan de verwijzing naar Wendy Warwick worden weggehaald.
    
   Bimbi Worrick - Long time comin'. Not much is known about this singer. In the various overviews she only appears with this single from 1969. It came out on the Polydor label and the song was composed by Ellie Greenwich. This American composer wrote many songs, whether or not in combination with others, such as Phil Spector. Amongst others she appears as co-writer of the songs: 'Leader of the pack', 'Da doo run run', 'Be my baby' and 'River deep Mountain high'. Bimbi Worrick's 'Long time comin' was often used by Klaas on Radio Veronica for the production of a jingle.
    
   - In the discography list the reference to Wendy Warwick can be removed.
    
   Please login or register to see this link.
  • By hans knot
   Hans Carste und sein Streichorchester – Melodie in F von Rubinstein. Afkomstig van de in 1963 op Polydor uitgebracht lp ‘Zwischen Tag und Traum. Zartliche Melodien zum Träumen und Erinnern. Het werd in de Veronica studio in Hilversum door Klaas Vaak gebruikt voor het inspreken van een jingle ten bate van ‘Nederland Herrijst’ in het programma ‘Ook Goeiemorgen’.
    
   Hans Carste and his Streichorchester - Melody in F van Rubinstein. Originating from the album 'Zwischen Tag und Traum', published on Polydor in 1963. A rare melody for occasions and reminiscences. In the Veronica studio in Hilversum it was often used by Klaas to record a jingle for the benefit of 'Nederland Herrijst' in the programme 'Ook Goeiemorgen'.
    
   Please login or register to see this link.
    
    
 • Recently Browsing

  No registered users viewing this page.

 • Member Statistics

  • Total Members
   4,822
  • Most Online
   2,923

  Newest Member
  RadioWolf
  Joined
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, Privacy Policy and We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.