Jump to content

De maanlanding 1969


Recommended Posts

Er zijn op het forum denk ik niet zo erg veel mensen die "bewust"  de maanlanding hebben meegemaakt in 1969.

Ik was 22 jaar en was op vakantie in Canada en de USA. We waren onderweg vanuit Montreal  naar New York. Ik ging daar naar een bij zendamateurs erg bekende winkel, Barry electronics op Broadway. En onder tussen veel naar WABC luisteren natuurlijk. Om te overnachten kampeerden we op een camping in Burlington - Vermont. We pakten ook nog effe een openlucht concert van een door mij zeer bewonderde band mee, The Guss Who. "Prachtig"......................

En wat geburde er op de camping?, allemaal Amerikanen die met een kleuren TV in de tent en trailer naar de maanalnding zaten te kijken. Ik zal het m'n hele leven niet meer vergeten. Het kwam allemaal weer boven toen ik gisteren naar CNN zat te kijken en daar zag ik interviews met mensen die aan de maanlanding meewerkten tijden de lancering. Het waren destijds allemaal jongelui van in de twintig !  En bij de NASA hebben zij nu de bijnaam;"The kids who gave us  the moonlanding.".  Het was boeiend om die "kids" van toen nu te zien en de verbazing op hun gezichten toen ze in de huidige controlroom liepen........."Oh boy what a computers............."

 

Enfin op 20 juli maar weer naar CNN kijken en ook bij de NPO is er het nodige te zien.

 

Please login or register to see this link.

 

Please login or register to see this link.

 

Van mijhel reis deed ik verslag in het programma "Help er zit een olifant in de tram". Dus elke keer de kleine bandjes opsturen naar Nederland.

 

 

 

Wie heeft er nog meer persoonlijke herinneringen?

 

 

Juul

DSC02614.jpg

Edited by Juul
  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Hi Juul,

 

Guess Who……...American Woman.

 

Ik was 13 jaar oud en weet het nog als de dag van gisteren. We hadden nog geen tv (kwam in 1971) en net als in 1963 bij de Elfstedentocht keken we bij buren aan de overkant van de straat. Ik weet nog dat ik de Telegraaf rondbracht als vakantiewerk en dus 's morgens bij het ophalen van de kranten eerst even het laatste nieuws over de maantrip en de Tour de France las .

 

 

Link to post
Share on other sites

Ik was 16 jaar oud en kan het me nog goed herinneren. We zaten vol bewondering met het hele gezin naar een 59 cm zwart-wit beeldbuis te kijken. M'n conservatieve vader geloofde er helemaal niks van en zei dat we in de maling genomen werden......

Edited by thijs5326
Link to post
Share on other sites
2 uur geleden zei radio tpot:

Wat ik nog weet, is dat in alle huizen het licht aan was.

Het gebeuren zelf wat op de TV was, kan ik me niet zo terug halen.

Jan Terlingen wel, maar ik weet niet of het van die landing was.

Was ook 10 jaar toen 😎

 

Theo

 

 

Ik denk dat je Henk Terlingen bedoeld Theo.

Link to post
Share on other sites

Mijn opa geloofde niet dat het mogelijk was dat de mens op de maan zou kunnen rondwandelen :) 

We hadden TV thuis en ik zal de beelden toen wel (live) gezien hebben, hoewel ik me dat niet zo precies meer herinner.

Kijken naar Apollo Henkie herinner ik me nog wel, of dat in 1969 of later was weet ik niet meer.

Ik heb nog wel een mooie set dia's van die maanlanding in 1969, in Januari 1985 gekocht op Kennedy Space Center.

 

 

Apollo 11.jpg

Link to post
Share on other sites

Er draait op dit moment in de bioscopen een hele mooie documentaire over de Apollo 11 met veel beelden die nog niet eerder zijn vertoond. Ik geloof dat die film ook op CNN te zien is geweest, maar op het grote doek maakt het een overweldigende indruk.

Je hebt trouwens nog steeds mensen die 'er niet in geloven', maar ja, dat geldt voor wel meer onderwerpen.

Link to post
Share on other sites

Ik zat op die dag vd maanlanding in the middle of nowhere, in de Bieschbos, een soort jongerenkamp.

Er was daar niks, geen water geen stroom, alleen een losstaand stenen huisje. Bereikbaar met een bootje vanaf Lage Zwaluwe, een eind varen nog.

 

Maar ik had een zakradiootje meegenomen, natuurlijk om naar Veronica te luisteren want dat ging thuis in de Achterhoek niet of nauwelijks.

 

Ik heb nog de leiding de kop scheel gezeurd om voor deze unieke gebeurtenis een TV met accu te huren, maar dat vonden in strijd met het karakter van het kamp, geisoleerd.

 

Omdat ze wel elke dag boodschappen deden in Lage Z en ook een krant kochten waren ze er op het laatst van overtuigd dat er misschien toch wel sprake was van een uitzonderlijke gebeurtenis.

Dus ging iemand op pad om een portable TV op 12 V te huren, met accu.

Kansloos, alles was al verhuurd.

 

Achteraf denk is dat we misschien toch wel niets hadden gezien, was r wel ontvangt met spriet, (was het op Ned 1?, dan wel op kan 4 Lopik) en de accu was meestal na een half uur al leeg.

 

De maanlanding was dus midden in de nacht, en daar lag ik op een smerige zolder met hooi, in een slaapzakje tussen leeftijdsgenoten die gewoon doorsliepen, als enige naar een radiootje met oortelefoon te luisteren. Ik kan me er niet zo veel meer van herinneren, kennelijk was het op de radio allemaal niet zo spectaculair.

Op 17-7-2019 om 21:36 zei Juul:

En wat geburde er op de camping?, allemaal Amerikanen die met een kleuren TV in de tent en trailer naar de maanalnding zaten te kijken.

 

Nou, dat waren wel rijke Amerikanen dan.

Wij waren een jaar eerder, in 68 in Amerika. Motels met kleuren TV waren ver in d meerderheid (en duur), en onze familie en kennissen daar hadden geen van allen een kleuren TV.

 

Ik zag de eerste kleuren TV in de llobby van het vliegveld in Syracuse, en dat zag er mooi uit. Maar dat was zon beetje het enige.

Ook het hotel in NYC Manhattan  had geen kleuren TV.

Pas bij een bezoek aan de NBC studios zagen we weer kleuren TV,  we werden langs een studio geleid.  Hele grote camera´s die een half uur opwarmtijd hadden.

 

Ik hen de maanlanding dus niet live gezien, maar was het niet gewoon alleen maar Z-W,  het gedeelte dat vanaf de maan en maanlander kwam?

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Ja, Ruud, dat laatste klopt maar de rest van de presentatie was in kleur.  Maar welk station ? Geen idee....Zou Canadees kunnen zijn maar ook USA.

Edited by Juul
Link to post
Share on other sites
Op ‎18‎-‎7‎-‎2019 om 16:34 zei Will Stevens:

Er draait op dit moment in de bioscopen een hele mooie documentaire over de Apollo 11 met veel beelden die nog niet eerder zijn vertoond. Ik geloof dat die film ook op CNN te zien is geweest, maar op het grote doek maakt het een overweldigende indruk..

Bedankt voor de tip, Will. Ik heb de docu/film inmiddels (in de bios) gezien en heb van elk moment genoten! Prachtige beelden! Toch wel knap wat men met de techniek van 1969 heeft weten te bereiken. Zelf ben ik in 1985 en 2013 op Kennedy Space Center geweest. Ik vond het best wel indrukwekkend om in de ruimte onder het lanceerplatform te staan, waar door de vlammenzee de temperatuur tot gigantische hoogte werd opgestookt bij een lancering:

 

DSC_1131.jpg

 

Ik weet niet meer van welke Apollo vlucht het was, maar deze "Control Room" was nog " intact" :

 

DSC_1219.jpg

Edited by Ben
  • Like 3
Link to post
Share on other sites
53 minuten geleden zei Juul:

Dag Ben,

Hebben ze een bios in "het dorp" ?

Dag Juul,

 

Zo rijk zijn we niet, maar er zijn wel Pathé's in de buurt.

 

Dit is nog een foto uit 1985 van een lanceerplatform, waarbij ook de watertoren in beeld staat. Het water uit die watertoren wordt gebruikt om de vlammen te doven in die ruimte onder het lanceerplatform.

 

 

FL15-029.jpg

Link to post
Share on other sites

ik zie niemand op dit forum tegenspreken dat de maanlanding echt gebeurd is. Ik denk namelijk dat we niet met Apollo op de maan zijn geland.  Er zijn vele argumenten, feiten en foto's, maar daar wil ik 't nu niet over hebben.
.

weet iemand met welke snelheid de 3e man in zijn capsule om de maan vloog, nadat zijn makkers op de maan geland waren?  En welke afstand was dat tot de maan, dus hoe hoog vloog hij?  Dit alles om te weten of het wel mogelijk / waarschijnlijk is dat de Lunar Lander precies kon aankoppelen, alvorens terug naar aarde te gaan .. ik denk dat de snelheid en de vereiste timing en positionering onmogelijk groot waren, technisch onmogelijk, zeker als je het nog nooit gedaan hebt .. de Russen zouden eens gezegd hebben dat ze nooit een man op de maan zetten, vooral omdat er geen garantie / techniek was om 'm terug te laten keren !?
.

en weet iemand hoe de videobeelden werden verzonden naar aarde?  Had de Lunar Lander een satellite-straal-zender ofzo?  Hoeveel energie zou het gekost hebben om dit te doen, voor alle minuten die uitgezonden werden?  Was de beschikbare batterij-capaciteit wel groot genoeg om dit te volbrengen?

Edited by Roelof Berkepeis
Link to post
Share on other sites
22 uur geleden zei Juul:

Ja, Ruud, dat laatste klopt maar de rest van de presentatie was in kleur.  Maar welk station ? Geen idee....Zou Canadees kunnen zijn maar ook USA.

Werd het niet door alle Networks uitgezonden, de beelden waren zgn pool beelden, dus voor alle stations beschikbaar. Die zelf er een omlijsting bij konden maken, ABC had een complete maanlander op ware grootte na laten bouwen.

De Networks zonden uiteraard in kleur uit, maar de hoge prijs van de ontvangers , en de vaak niet al te beste kleurkwaliteit - NTSC he - waren de oorzaak dat nog maar weinig mensen kleur hadden in de USA.

Ook in Ned was weinig kleur, bij ons 1 in de straat.

We kamen in ' 68 in NL, er is even overwogen een KTV aan te schaffen, we moesten immers een nieuwe kopen, maar de prijs van 3000 florijnen was toch iets te gortig. Een bescheiden zwart witje kostte nog 400 gulden.

Link to post
Share on other sites
3 uur geleden zei Roelof Berkepeis:

ik zie niemand op dit forum tegenspreken dat de maanlanding echt gebeurd is. Ik denk namelijk dat we niet met Apollo op de maan zijn geland.  Er zijn vele argumenten, feiten en foto's, maar daar wil ik 't nu niet over hebben.
.

weet iemand met welke snelheid de 3e man in zijn capsule om de maan vloog, nadat zijn makkers op de maan geland waren?  En welke afstand was dat tot de maan, dus hoe hoog vloog hij?  Dit alles om te weten of het wel mogelijk / waarschijnlijk is dat de Lunar Lander precies kon aankoppelen, alvorens terug naar aarde te gaan .. ik denk dat de snelheid en de vereiste timing en positionering onmogelijk groot waren, technisch onmogelijk, zeker als je het nog nooit gedaan hebt .. de Russen zouden eens gezegd hebben dat ze nooit een man op de maan zetten, vooral omdat er geen garantie / techniek was om 'm terug te laten keren !?
.

en weet iemand hoe de videobeelden werden verzonden naar aarde?  Had de Lunar Lander een satellite-straal-zender ofzo?  Hoeveel energie zou het gekost hebben om dit te doen, voor alle minuten die uitgezonden werden?  Was de beschikbare batterij-capaciteit wel groot genoeg om dit te volbrengen?

Fake News Avant La Lettre dus. Trap ik er toch in om te reageren...…….

Link to post
Share on other sites
Op 20-7-2019 om 15:14 zei Roelof Berkepeis:

ik zie niemand op dit forum tegenspreken dat de maanlanding echt gebeurd is. Ik denk namelijk dat we niet met Apollo op de maan zijn geland.  Er zijn vele argumenten, feiten en foto's, maar daar wil ik 't nu niet over hebben.
.

weet iemand met welke snelheid de 3e man in zijn capsule om de maan vloog, nadat zijn makkers op de maan geland waren?  En welke afstand was dat tot de maan, dus hoe hoog vloog hij?  Dit alles om te weten of het wel mogelijk / waarschijnlijk is dat de Lunar Lander precies kon aankoppelen, alvorens terug naar aarde te gaan .. ik denk dat de snelheid en de vereiste timing en positionering onmogelijk groot waren, technisch onmogelijk, zeker als je het nog nooit gedaan hebt .. de Russen zouden eens gezegd hebben dat ze nooit een man op de maan zetten, vooral omdat er geen garantie / techniek was om 'm terug te laten keren !?
.

en weet iemand hoe de videobeelden werden verzonden naar aarde?  Had de Lunar Lander een satellite-straal-zender ofzo?  Hoeveel energie zou het gekost hebben om dit te doen, voor alle minuten die uitgezonden werden?  Was de beschikbare batterij-capaciteit wel groot genoeg om dit te volbrengen?

 

Inderdaad Douwe, maar toch kan ik het niet laten.

Wie weet is Roelof WEL geinteresseerd in "radio".........zoals wij allen hier op het forum.

 

Oh jee, hier ook al een complot denker.........

Hoe vinden die mensen al die fora toch waar ze hun "boodschap" verspreiden?  Niks anders te doen zeker "nieuweling hier"

Stel je nu even voor voordat we verder gaan.

 

Hoeft al niet meer, ik weet genoeg:

 

Please login or register to see this link.

 

Edited by Juul
  • Like 1
Link to post
Share on other sites
Op 19-7-2019 om 20:48 zei Ben:

Zelf ben ik in 1985 en 2013 op Kennedy Space Center geweest. Ik vond het best wel indrukwekkend om in de ruimte onder het lanceerplatform te staan, waar door de vlammenzee de temperatuur tot gigantische hoogte werd opgestookt bij een lancering:

 

Ben er in juni 1993 ook geweest. Zocht toen Jeff Davis van Laser in Tucson(Arizona)  en John Ford van Caroline in Ocean City op.

 

Inderdaad erg indrukwekkend. Vooral de grootte van de  verbrandings uitlaatstukken van de Apollo verbaasden me. Valt in het niet bij  de uitlaat van een auto of een schip.

 

Trouwens een mooie foto van het lanceerplatform. Toen wij er waren was het erg heiig door de warmteopstijging.

 

Salut

Leendert

Cape Canaveral Florida June 1993.jpg

Cape Canaveral Florida June 1993 1.jpg

Edited by Leendert Vingerling
  • Like 1
Link to post
Share on other sites

ik zou eerst graag mijn vragen gewoon beantwoord zien, het zijn realistische vragen, toch?  Als je het niet weet, antwoordt dan niet, of zoek het eerst na.

dan heb ik er nog 1 voor jullie. Er wordt gezegd dat die 1e maanlanding met de hand door Armstrong werd bestuurd, en dat de brandstof bijna op was bij de landing -- 't moest binnen 30 seconden gebeuren.  Was er toch genoeg brandstof om weer op te stijgen?  Of is de zwaartekracht op de maan (een zesde van onze aarde, dacht ik) zo zwak dat je er makkelijk van kunt loskomen?  Waarom zien we de astronauten dan niet even 3 of meer meter hoog springen, met hun aardse spieren?

Link to post
Share on other sites
2 uur geleden zei Juul:

 

Inderdaad Douwe, maar toch kan ik het niet laten.

Wie weet is Roelof WEL geinteresseerd in "radio".........zoals wij allen hier op het forum.

 

Oh jee, hier ook al een complot denker.........

Hoe vinden die mensen al die fora toch waar ze hun "boodschap" verspreiden?  Niks anders te doen zeker "nieuweling hier"

Stel je nu even voor voordat we verder gaan.

 

 

Argue.PNG

  • Like 2
Link to post
Share on other sites


suggestie ?  [einde]

ja, als je dit maan-experiment ziet (niet van de Apollo 11 missie) kun je alleen concluderen dat ze willen aantonen dat er op de maan geen lucht is, en dat daarom alle voorwerpen even snel vallen, zelfs een veer .. maar kun je dat niet beter aantonen met een heel licht veertje, dat anders zou dwarrelen ?  Dit experiment ziet er zo niet overtuigend uit !

Edited by Roelof Berkepeis
reactie te kort en vaag..
  • Haha 1
  • Confused 1
Link to post
Share on other sites
Op 17-7-2019 om 21:36 zei Juul:

Van mijn heel reis deed ik verslag in het programma "Help er zit een olifant in de tram". Dus elke keer de kleine bandjes opsturen naar Nederland.

 

En kwamen die bandjes dan ook aan, nog voordat jij weer terug was in Nederland? Je had toch ook kunnen wachten en alles kunnen opsparen? Je vermijdt  daarmee het risico dat er iets niet bezorgd wordt. Of stonden er 'primeurs' op  die het snelle verzenden rechtvaardigden?

 

Salut

Leendert

 

 

Edited by Leendert Vingerling
Link to post
Share on other sites

Ik was 12 in 1969 en we waren in Italie op vakantie in Pieve di Ledro . Weet het nog heel goed me vader ging met een kennis het dorp in en heeft de landing op een oude tv en natuurlijk in zwart wit zitten te kijken te midden van meer Nederlanders daar.

 

groet jaap 

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, Privacy Policy and We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.